Κλείνουν, 139 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα-Μεταβιβάσεις ακινήτων: Γεγονός τα πρώτα ψηφιακά υποθηκοφυλακεία - Τι αλλάζει |

 Κλείνουν, με απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου, 139 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα, έξι στην Αιτωλοακαρνανία. Οι υπηρεσίες τους μεταφέρονται στο πλησιέστερο σε αυτά υποκατάστημα ή γραφείο του κτηματολογίου.

Οι αποφάσεις δημοσιεύθηκαν την ημέρα λήξης της προθεσμίας, ενώ προηγήθηκαν ανάλογες τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα πλέον να απομένει το κλείσιμο λιγότερων από 26 υποθηκοφυλακείων.

Το στοίχημα για το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι τώρα η ομαλή τους ενσωμάτωση, καθώς «μεταφέρονται» και περίπου 150.000 εκκρεμείς υποθέσεις.

Οταν το 2018 (με τον νόμο 4512) αποφασίστηκε η μετατροπή του Ελληνικού Κτηματολογίου από ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, τέθηκε και ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα μετάβασης από το σύστημα των 392 έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων στη νέα δομή του κτηματολογίου (92 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του κτηματολογίου). Η πρώτη προθεσμία ήταν στις 17 Ιανουαρίου 2020 και αποδείχθηκε μη ρεαλιστική στην πράξη, καθώς μέχρι τα μέσα του 2019 είχαν κλείσει μόλις δύο υποθηκοφυλακεία. Ακολούθησαν ακόμη δύο παρατάσεις, με την τελευταία να έχει μεταθέσει το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων στις 17 Ιανουαρίου 2024, δηλαδή πριν από τρεις ημέρες.

Προκειμένου το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων να επιταχυνθεί, έγιναν πέρυσι δύο βασικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας: πρώτον, αποφασίστηκε ότι τα γραφεία μπορούν να καταργηθούν χωρίς να έχουν διεκπεραιώσει όλες τις αποφάσεις τους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (λ.χ. συμβόλαια που δεν έχουν καταχωρισθεί), με τα κτηματολογικά γραφεία στα οποία θα υπαχθούν να αναλαμβάνουν αυτή την υποχρέωση. Δεύτερον, η χωρική αρμοδιότητα των υποθηκοφυλακείων να «αναληφθεί» από το κοντινότερο γεωγραφικά γραφείο του κτηματολογίου (υπενθυμίζεται ότι σε κάποιες περιοχές, λ.χ. στη νότια Πελοπόννησο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποθηκοφυλακείων ανά περιφερειακή ενότητα, ενώ αντίθετα στη Μακεδονία είναι περιορισμένος). Να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης (αρμόδιος για το κτηματολόγιο) Κώστας Κυρανάκης, οι εκκρεμείς υποθέσεις των υποθηκοφυλακείων αγγίζουν τις 150.000 (βλ. «Κ», 5.10.2023). Οπως εξήγησε, ο βασικός λόγος των καθυστερήσεων είναι ο νομικός έλεγχος των πράξεων, που σε κάποια γραφεία εκκρεμεί έως και τρία χρόνια.

Δεν αφήνουν πίσω ψηφιοποιημένα αρχεία όπως προέβλεπε νόμος του 1993, αλλά εκατοντάδες βιβλία που δεν μπορούν απλά να μετακινηθούν.

Καθώς η προθεσμία για την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων πλησίαζε, ο αριθμός των σχετικών αποφάσεων πολλαπλασιάστηκε. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στις 17 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 27 αποφάσεις για το κλείσιμο 139 υποθηκοφυλακείων. Μεταξύ αυτών τα υποθηκοφυλακεία Βάλτου (ειδικό άμισθο), Εχίνου (ειδικό άμισθο) και Σολλίου(μη ειδικό άμισθο) που ενσωματώνονται στο Υποκατάστημα Αγρινίου. Επίσης καταργούνται τα Υποθηκοφυλακεία Άνω Χώρας Αποδοτίας (μη ειδικό άμισθο), Αστακού Ξηρομέρου (μη ειδικό άμισθο) και Προσχίου (μη ειδικό άμισθο) που ενσωματώνονται στο Υποκατάστημα Μεσολογγίου.  Προηγήθηκε τις περασμένες ημέρες και η απόφαση κλεισίματος των υποθηκοφυλακείων Θέρμου και Βόνιτσας.

Ετσι, σε συνδυασμό με τα 227 υποθηκοφυλακεία που έχουν ήδη κλείσει από το 2019 (σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα του κτηματολογίου) συνάγεται ότι απομένει το κλείσιμο 26 υποθηκοφυλακείων .

Η διαδικασία μετάβασης, βέβαια, δεν είναι απλή υπόθεση. Περιλαμβάνει το καθαρά διοικητικό κομμάτι (λ.χ. παραλαβή αρχείου), τη μεταφορά του προσωπικού στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και βέβαια το σκέλος των εκκρεμοτήτων. «Επρεπε η υπόθεση αυτή να έχει τελειώσει εδώ και δύο χρόνια. Είναι μια δύσκολη μετάβαση γιατί τα υποθηκοφυλακεία δεν αφήνουν πίσω τους ψηφιοποιημένα αρχεία όπως προέβλεπε νόμος του 1993, αλλά εκατοντάδες βιβλία που δεν μπορούν απλά να μετακινηθούν. Γι’ αυτό και τα καταργούμενα υποθηκοφυλακεία παραμένουν ως “δορυφόροι” προκειμένου να εξυπηρετούν για ένα διάστημα τους δικηγόρους, μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων.

Αλλά και η εκκαθάριση των υποθηκοφυλακείων απαιτεί και αυτή μια μακρά διαδικασία», λέει στην «Κ» ο Απόστολος Τσούτσας, πρόεδρος του ΠΑΝΣΕΚΤ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κτηματολογίου). «Οσο για τους υπαλλήλους, οι περισσότεροι ανυπομονούν να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, καθώς σε πολλά υποθηκοφυλακεία υπήρχαν οικονομικές εκκρεμότητες απέναντί τους».

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Γεγονός τα πρώτα ψηφιακά υποθηκοφυλακεία - Τι αλλάζει 

Πρεμιέρα σήμερα για την μετάβαση των υποθηκοφυλακείων στην ψηφιακή εποχή, ανοίγοντας νέα σελίδα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς διευκολύνεται η διαδικασία ελέγχου (υποθήκες, κατασχέσεις κλπ) μια διαδικασία η οποία δια της χειρόγραφης οδού μπορούσε να απαιτήσει ακόμα και μήνες ταλαιπωρίας.

Τα τρία πρώτα ψηφιακά υποθηκοφυλακεία, της Νέας Σμύρνης, της Σαλαμίνας και του Βύρωνα, πέρασαν ήδη στη νέα εποχή και έως το τέλος Μαρτίου θα έχει ψηφιοποιηθεί το αρχείο όλων των υποθηκοφυλακείων Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Με κοινή απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην πλατφόρμα archive.ktimatologio.gr , οι δικηγόροι μπορούν να αντλούν με λίγα κλικ, αρχεία υποθηκοφυλακείων τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί.

Εκτιμάται ότι συνολικά θα ψηφιοποιηθούν περισσότερες από 600 εκατομμύρια σελίδες που υπάρχουν στα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το έργο της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων της χώρας έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 238,4 εκατ. ευρώ και με βάση τα συμφωνημένα ορόσημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Θα ψηφιοποιηθούν όλα τα βιβλία μεταγραφών (μερίδων), υποθηκών, κατασχέσεων, διεκδικήσεων, εκθέσεων, ενεχύρων όπως και τα αντίστοιχα αρχεία τους και τα αλφαβητικά ευρετήρια.

Στην πρώτη φάση του έργου ψηφιοποιούνται τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων:
Αθηνών με 22 εκατ. σελίδες
Πειραιώς με 7 εκατ. σελίδες
Νίκαιας με 3,8 εκατ. σελίδες
Καλλιθέας με 3 εκατ. σελίδες
Σαλαμίνας με 2,5 εκατ. σελίδες
Γλυφάδας με 2,5 εκατ. σελίδες
Π. Φαλήρου με 2,4 εκατ. σελίδες
Ν. Σμύρνης με 1,8 εκατ. σελίδες
Βούλας με 1,1 εκατ. σελίδες
Αίγινας με 1,1 εκατ. σελίδες
Πόρου με 1 εκατ. σελίδες
Κυθήρων με 0,6 εκατ. σελίδες
Σπετσών με 0,25 εκατ. σελίδες
Ύδρας με 0,148 εκατ. σελίδες

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.