Παύση εμπορίου στα λεμόνια, σε οικονομική ασφυξία οι παραγωγοί

Εδώ και 20 ημέρες δεν γίνονται κοπές λεμονιών γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρουν ούτε για εξαγωγή ούτε για την εγχώρια αγορά.

Εδώ και 20 ημέρες δεν γίνονται κοπές λεμονιών γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρουν ούτε για εξαγωγή ούτε για την εγχώρια αγορά.

Μείωση εμφανίζουν φέτος οι εξαγωγές λεμονιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγέων, από την έναρξη της φετινής εμπορικής περιόδου 1 Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2024 έχουν εξαχθεί 2.587 τόνοι (την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν εξαχθεί 5.400 τόνοι). Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι φέτος η εκτιμώμενη παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη και να ανέλθει σε 87.000 τόνους, ενώ πέρυσι κυμαινόταν στους 92.000 τόνους. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν περιοριστεί οι εξαγωγές λεμονιών της χώρας μας. Πριν την πανδημία είχαν μια ανάκαμψη είχαν φτάσει μέχρι και 20.000 τόνους. Τώρα η παραγωγή καλύπτει κυρίως την εγχώρια κατανάλωση.

Ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στο συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου και καλλιεργητής λεμονιών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι πριν 2 εβδομάδες είχαμε κάποιο εμπορικό ενδιαφέρον και οι τιμές ήταν γύρω στα 50 λεπτά το κιλό. Τώρα δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρον και οι τιμές έχουν μειωθεί στα 35 λεπτά και μπορεί να πέσουν ακόμη περισσότερο. Επίσης και τα εργοστάσια χυμοποιίας σταμάτησαν να ζητούν λεμόνια. Δεν ξέρω τι φταίει και δεν έχουμε ζήτηση ούτε για εξαγωγές ούτε για την εγχώρια αγορά. Η κατάσταση στο εμπόριο είναι πολύ δύσκολη και έρχεται σε μια χρονιά που είχαμε σοβαρά προβλήματα ξηρασίας και έχουμε μειωμένη παραγωγή. Πάντως η έλλειψη βροχοπτώσεων αν συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα θα έχουμε πρόβλημα και στην επόμενη παραγωγή».

Η παραγωγός από το Ξυλόκαστρο, Αικατερίνα Γκινοπούλου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος στα λεμόνια οι τιμές παραγωγού όπως κάθε χρόνο ξεκίνησαν από 70 λεπτά το κιλό. Στην συνέχεια μειώθηκαν και σταθεροποιήθηκαν στα 52 έως 55 λεπτά το κιλό. Εδώ και 15 ημέρες όμως δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρον. Η φετινή ξηρασία είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή και κάποια προβλήματα μικροκαρπίας που κάνουν τα λεμόνια μη εμπορεύσιμα».

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι πρωτόγνωρο. Μέχρι τα Θεοφάνεια έκοβα λεμόνια στα 45 λεπτά τα συμβατικά και στα 55 λεπτά τα βιολογικά. Από εκείνη την ημέρα και μετά σταμάτησαν οι κοπές και οι τιμές έφτασαν μέχρι και τα 30 λεπτά το κιλό.  Όμως το πρόβλημα δεν είναι η πτώση τιμής παραγωγού αλλά η έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος. Εδώ και 20 ημέρες τα τυποποιητήρια υπολειτουργούν και δεν υπάρχει καμιά συμφωνία με τους εμπόρους. Και αυτά συμβαίνουν τον Ιανουάριο που δεν έχουμε μεγάλες παραγωγές. Όσοι παραγωγοί έχουν κρατήσει λεμόνια ποικιλίας Ιντερντονάτο θα έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα». 


Πηγή: agotypos.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.