ΧΡΥΣΟΣ-ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΧΡΗΜΑ.Οι BRICS συγκεντρώνουν τον χρυσό του πλανήτη- σταδιακή αποδολαριοποίηση!!
«Μόνο ο χρυσός είναι αληθινό χρήμα. Όλα τα άλλα είναι πίστωση», είχε πει κάποτε, στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου, ο Τζέι Πι Μόργκαν.
Σήμερα ο χρυσός διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά, πάνω από τα 2.000 δολ./ουγγιά, δηλαδή 100 φορές παραπάνω από τότε. Στέκει ως φάρος άφθαρτος πλάι στον σταδιακό εκφυλισμό του παραστατικού χρήματος, να μας υπενθυμίζει το πώς ο πληθωρισμός κατατρώει την αγοραστική δύναμη και τις εργατοώρες μας, το πώς πράγματι μόνο ο χρυσός είναι αληθινό χρήμα.
Ο καπιταλισμός θα μπορούσε κανείς να πει ότι τελείωσε με την ίδρυση της Fed (1913, λίγους μήνες μετά τη βύθιση του Τιτανικού – δυο γεγονότα φαινομενικά ασύνδετα, αλλά τόσο σχετικά)…
Έκτοτε ξεκίνησε η «χαρτοποίηση» της Δύσης, με την κλοπή του πλούτου των επόμενων γενεών. Ένα χρέος που διαρκώς θα διογκωνόταν με εκθετικό ρυθμό, αφού το «νοικοκυριό» δανειζόταν για να πληρώνει τα χρωστούμενα… κι από ποιον δανειζόταν; Από τον εαυτό του. Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ έκτοτε μιλάει για «ποσοτική χαλάρωση» κ.λ.π. δηλαδή την αφαίμαιξη των αμερικανών!!
Ο χρυσός πάντα θα κερδίζει. Κι όποιος τον κρατά, θα κερδίζει επίσης.
Οι κεντρικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου απόκτησης μέχρι και του τελευταίο σβώλου από το πολύτιμο μέταλλο. Οι κεντρικές τράπεζες της Ινδίας, Κίνας, Ρωσίας, ακόμη και Τουρκίας συγκεντρώνουν αυτήν την στιγμή τεράστειες ποσότητες χρυσού
Το 90% των συναλλαγών σε συνάλλαγμα διακανονίζονται με δολάρια. Η Κίνα ήδη λαμβάνει μέτρα προσπαθώντας να προωθήσει τη χρήση του γιουάν σε όλον τον κόσμο. Οι ξένες τράπεζες δέχονται ήδη καταθέσεις σε offshore γιουάν και οι πελάτες τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να αγοράσουν μετοχές και ομόλογα σε γιουάν εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.
Η Ρωσία δέχεται ήδη γιουάν για ορισμένες από τις αποστολές πετρελαίου της. Στα τέλη Νοεμβρίου το γιουάν ήταν το τέταρτο πιο χρησιμοποιημένο νόμισμα πληρωμών στον κόσμο σε όρους αξίας, ξεπερνώντας το γιεν Ιαπωνίας για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Swift.
Το κινεζικό νόμισμα χρησιμοποιήθηκε για το 4,6% των πληρωμών, αποτέλεσμα μιας πολυετούς ανόδου και του μεγαλύτερου μεριδίου του Το δολάριο χρησιμοποιήθηκε για το 47% των παγκόσμιων πληρωμών τον Νοέμβριο.
Ο άξονας Κίνας – Ρωσίας, εν όψει των εντεινόμενων γεωπολιτικών ανταγωνισμών με την Δύση, θα επιδιώξει να στηρίζει ένα κοινό νόμισμα για την ομάδα των BRICS το οποίο να βασίζεται στον χρυσό προκριμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αποδολαριοποίησης, ο οποίος αφενός θα απενεργοποιήσει κάθε απειλή για κυρώσεις και αφετέρου θα ανατρέψει το καθεστώς του «υπερβολικού προνομίου» του αμερικανικού νομίσματος ως παγκόσμιου αποθεματικού.
Οι δυνατότητα της Ρωσίας αλλά και άλλων κρατών για προμήθεια χρυσού είναι ατελείωτη: Περισσότεροι από 100 τόνοι χρυσού ανακαλύφθηκαν στο χρυσωρυχείο Sovinoye στην πιο ανατολική ομοσπονδιακή οντότητα της Ρωσίας, την Chukotka. Είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη χρυσού στη χώρα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Η ρωσική περιοχή της Άπω Ανατολής Chukotka είναι γνωστή για τα ορυχεία χρυσού της, με σταθερή ανάπτυξη που παρατηρείται στην ετήσια παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου στην περιοχή τον τελευταίο καιρό.
Το τμήμα εξόρυξης της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom, που έκανε την ανακοίνωση, επεσήμανε σε δήλωσή του ότι οι εργασίες γεώτρησης στο ορυχείο Sovinoye πραγματοποιήθηκαν «όλον τον χρόνο σε συνθήκες συνεχούς και μόνιμου παγετού». «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διανοιχτεί 123 πηγάδια συνολικού μήκους άνω των 32 χλμ. Όλες οι ερευνητικές, τοπογραφικές-γεωδαιτικές, γεωλογικο-γεωχημικές και γεωφυσικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ετήσια παραγωγή του ορυχείου Sovinoye αναμένεται να ξεκινήσει από τρεις τόνους από το 2029, ανέφερε η εταιρεία. Το ορυχείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στη θάλασσα Chuckchee, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970. Ακολούθησε ολοκληρωμένη γεωλογική εξερεύνηση για τον εντοπισμό φλεβών χρυσού υψηλής ποιότητας στη δεκαετία του 1980. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν νωρίτερα έκθεση του Κεντρικού Ινστιτούτου Ερευνών Μη σιδηρούχων και πολύτιμων μετάλλων που εδρεύει στη Μόσχα ότι η παραγωγή χρυσού στη Ρωσία θα μπορούσε να φτάσει στο αποκορύφωμά της το 2030.
Την ίδια ώρα η Κίνα, μέλος των BRICS, προχωρεί σε φρενήρεις αγορές χρυσού καθώς πρόσθεσε 225 τόνους στα αποθέματά της μόνο το 2023, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Η Κίνα συσσώρευσε 225 τόνους χρυσού αξίας 13,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Η κομμουνιστική χώρα συσσωρεύει σταθερά χρυσό από το 2022 αγοράζοντας το πολύτιμο μέταλλο αξίας εκατομμυρίων κάθε μήνα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα, μέλος των BRICS, συσσώρευσε 9 τόνους χρυσού αξίας 532 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός από την Κίνα, οι άλλες χώρες BRICS, Ινδία και Βραζιλία, αγοράζουν σταθερά χρυσό.
Οι BRICS είναι επίσημα ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023, ξεπερνώντας σε απόδοση κάθε άλλη χώρα της Δύσης, ανέφερε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Μεταξύ των χωρών BRICS, η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ενώ η Ρωσία και η Ινδία καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.
Έχουμε λοιπόν από την μια πλευρά τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος που εκφράζεται σε δολάρια, ενώ από την άλλη είναι ο έλεγχος του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών. Από την περίφημη Συμφωνία του Bretton Woods το 1944, το δολάριο ΗΠΑ είναι ο «βασιλιάς» μεταξύ όλων των υποψηφίων για το καθεστώς αποθεματικού νομίσματος.
Η Κίνα έχει τη μεταποίηση, οι ΗΠΑ την τεχνολογία, όμως και σε αυτό σταδιακά χάνουν…
Η οικονομία των ΗΠΑ αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική στην ψηφιακή τεχνολογία, αλλά δέχεται αυξανόμενη πίεση από την κινεζική ανταγωνιστικότητα στον τομέα της μεταποίησης. Η Κίνα έχει αυτοματοποιήσει τα εργοστάσια της!
Η Κίνα έχει επίσης χρησιμοποιήσει κρατικά προγράμματα για να επιδοτήσει και να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέας ενεργειακής τεχνολογίας σε ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες, ηλιακά φωτοβολταϊκά κύτταρα, αποθήκευση ενέργειας και πυρηνικούς σταθμούς τέταρτης γενιάς.
Το ενεργειακό κομμάτι είναι προφανές. Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις προωθούν την ηλεκτροκίνηση και τους χαμηλούς ρύπους έναντι των κινητήρων εσωτερικής καύσης που κινούνται με ορυκτά καύσιμα ,
Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΡΟΛΟ ΩΣ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΕΣΟΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ !
Με πληροφορίες από το radar.gr
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια