To αμερικανικό CVC έβαλε πλώρη για την απόκτηση της Nova αντί 1,5 δισ με προεκτάσεις - Τι απαντά η ΔΕΗ



Τα κάστανα από τη … φωτιά της προσπάθειας πώλησης της Nova φαίνεται ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επιχειρήσει να βγάλει το CVC με μια προσφορά κοντά στα 1,5 δις ευρώ που θα ικανοποιεί τόσο την BC Partners όσο τον εταίρο της Ντράγκαν Σόλακ που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα μοιράζοντας υποσχέσεις για μεγάλες επενδύσεις και ανάπτυξη αλλά στην πράξη αποδείχτηκαν φωτοβολίδα.

Τουλάχιστον το ενδιαφέρον υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή αν και κάποιοι αμφιβάλλουν αν θα παραμείνει μέχρι τέλους.


Η Nova έχει ανακοινώσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα αλλά ποτέ δεν έκανε ξεκάθαρο πως θα το χρηματοδοτήσει ενώ η προσπάθειά της να πάρει μερίδιο αγοράς από τον ανταγωνισμό έπεσε στο κενό καθώς μετά από ένα δυνατό πρώτο εξάμηνο το 2023 η συνέχεια ήταν αρνητική με τον ΟΤΕ ειδικά να παίρνει κεφάλι και να της αποσπά μερίδια αγοράς.


Η απόφαση της BC Partners να αποχωρήσει από την επένδυση ήταν η αφετηρία ώστε να ακολουθήσει και η United Group του κ Ντράγκαν Σόλακ η οποία παρά την όποια αναδιάρθρωση δανεισμού που έκανε πρόσφατα είναι σαφές ότι

ADVERTISEMENT

δύσκολα μπορεί να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε η Nova να γίνει ανταγωνιστική όταν έχει απέναντί της έναν πανίσχυρο ΟΤΕ αλλά και τη Vodafone.

Το ενδιαφέρον του CVC πάντως είναι παράγοντας πολλών συναρτήσεων αλλά κυρίως στο ποντάρισμα ότι θα συνεργαστεί με τη ΔΕΗ στην οποία είναι μέτοχος.

Προς το παρόν πάντως η ΔΕΗ ως επιχείρηση δεν φαίνεται να έχει κανένα ενδιαφέρον για την Nova παρά τις κατά καιρούς φήμες καθώς δεν φαίνεται ότι έχει διάθεση να τα βάλει με όσους βρίσκονται απέναντι στους Σέρβους της United.


Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον δεδομένου ότι η σχέση με το CVC που είναι ισχυρός επενδυτής στην επιχείρηση με μέλος στο ΔΣ είναι σημαντική.


Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι σε πρώτη φάση η μόνη κίνηση που μπορεί να γίνει είναι η εξαγορά της Nova από το CVC και σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει συνεργασία με τη ΔΕΗ στο μέτωπο των οπτικών ινών αλλά και των δικτύων διάθεσης (Κωτσόβολος) η οποία θα μετουσιωθεί και σε μετοχική σχέση της ΔΕΗ.


Σε κάθε περίπτωση η Nova βρίσκεται σε σημείο καμπής από τη στιγμή που η United αποφάσισε να αποχωρήσει αγνοώντας τις διαθέσεις της United η οποία αναγκαστικά οδηγείται στην έξοδο καθώς από μόνη δεν έχει τις δυνάμεις να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής εταιρίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η United για να για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Wind Ελλάς, ο όμιλος προχώρησε στην έκδοση δύο ομολόγων συνολικής αξίας 980 εκατ. ευρώ.

Τα αρχικά ομόλογα ήταν λήξεως 2029 και 2030.


Σημειώνεται ότι ο όμιλος United πρόσφατα προχώρησε σε αναδιάρθρωση μέρους του χρέους του μετακυλίοντας τις λήξεις των υποχρεώσεών του αλλά ακόμα παραμένει ποσό της τάξεως των 2 δις ευρώ (ελαφρώς χαμηλότερο) που πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί έως το 2025.

Όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για τη United πάντως είναι επισφαλή καθώς η εταιρία του κ. Σόλακ αποφεύγει να δίνει οικονομικά στοιχεία στη δημοσιότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνέντευξη της διοίκησης της Nova οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων για συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία δεν απαντήθηκαν και τα όσα αναφέρθηκαν αφορούσαν μόνο σε αριθμό συνδρομητών και μάλιστα μη συνοδευόμενο από ποιοτικά στοιχεία.

Φυσικά η τελευταία συνέντευξη αφορούσε στοιχεία πρώτου εξαμήνου 2023 και έκτοτε δεν υπήρξε ούτε φωνή ούτε ακρόαση παρ ότι η χρήση 2023 έχει λήξει εδώ και δύο μήνες.


Διαψεύδει η ΔΕΗ συμφωνία ή συζητήσεις για την εξαγορά της Nova


Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ διαψεύδει με επίσημη ανακοίνωσή της, τις πληροφορίες περί συμφωνίας ή συζητήσεων για την εξαγορά της NOVA.

Όπως τονίζει, συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών.


Η ανακοίνωση της ΔΕΗ


«Η ΔΕΗ Α.Ε. (“ΔΕΗ”), σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα περί συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Nova», ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι δεν έχει εισέλθει σε καμία σχετική συζήτηση ή συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη Ευρυζωνικών Δικτύων υπερ-υψηλής χωρητικότητας (Ultra-Fast Broadband).

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών, μέσω της υφιστάμενης υποδομής του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της».


Νίκος Καρούτζος 

nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.