Οι ανακρίβειες Βορίδη τα ψεύδη της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος
Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί” της Κυβέρνησης ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει καταληφθεί στο παρελθόν να λέει ανακρίβειες ή να εκφράζει θέσεις αντίθετες με το κόμμα του. Πώς γίνεται να θεωρείται ως ο καλύτερος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, εκείνος ο οποίος δεν διστάζει να κάνει ψευδείς ισχυρισμούς ακόμα και ενώπιον του Κοινοβουλίου, απ’ όπου μπορεί να τον ακούσει όλη η Ελλάδα και να εντοπίσει τις ανακρίβειές του. Ή μήπως, για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος αυτής της Κυβέρνησης? Ο νέος ψευδής ισχυρισμός του Βορίδη αφορά στην διεκδίκηση της έμπνευσης, εκ μέρους της ΝΔ, της πρότασης για την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προέβλεπε το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Ο ισχυρισμός: Η ΝΔ τάχα πρότεινε την αναθεώρηση του Σ86
Στην εισήγησή του την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση, ο Υπ. Επικρατείας και αντ’ αυτού του πρωθυπουργού Μάκης Βορίδης προχώρησε σε έναν πρωτοφανή και ανυπόστατο ισχυρισμό.
Ισχυρίστηκε ψευδώς ενώπιον της Βουλής ότι η κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας την οποία προέβλεπε το άρθρο 86 του Συντάγματος ήταν πρόταση εμπνεύσεως, και περίπου κατόρθωμα, της Νέας Δημοκρατίας (Πρακτικάσελ. 54-56)
Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε, πάλι ψευδώς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει ανάλογη πρόταση αλλά πρότεινε μόνο την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης.
Ήταν βέβαιο ότι ο ισχυρισμός αυτός θα ακούγονταν και ενώπιον της Βουλής. Στο άρθρο μας Τέμπη: Συγκάλυψη, Παραπληροφόρηση, Ευθύνη υπουργών, Βουλευτική ασυλία και Παραγραφή την 23η Μαρτίου 2024 είχαμε επισημάνει ότι:
Η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας ήταν μία από τις προτάσεις που έκανε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση αναθεώρησης την οποία κατέθεσε στις 02.11.2018. Αντίστοιχη πρόταση έκαναν και η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Το εντυπωσιακό είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον αγνοούν ότι είχαν προτείνει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας. Στις τηλεοπτικές συζητήσεις των τελευταίων ημερών, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διεκδικούν την πατρότητά της πρότασης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιτείνουν ότι το είχε προτείνει το κόμμα τους. Μάλλον, στον ΣΥΡΙΖΑ το έχουν πιστέψει ότι ήταν ιδέα της Νέας Δημοκρατίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Βορίδης, είπε ενώπιον της Βουλής :
Επειδή, λοιπόν, ειπώθηκαν πολλά και επειδή στην πραγματικότητα τείνετε να ξεχάσετε και τα βασικά που έχουν κάνει, θέλω να σας ρωτήσω. Έχετε θυμηθεί την τεράστια ευθύνη μας για την ποινική αρμοδιότητα της Βουλής, στο άρθρο 86. Σωστά; Έχετε την καλοσύνη να μας θυμίσετε, κύριε Παππά, τι ακριβώς εισηγηθήκατε όταν είχατε την ευθύνη της συνταγματικής αναθεώρησης για το άρθρο 86; Θυμάστε; Να σας θυμίσω; Μήπως εισηγηθήκατε την κατάργησή του; Μήπως εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ την κατάργησή του; Μήπως είχαμε πρόταση της κατάργησης του άρθρου 86 για την ποινική αρμοδιότητα της Βουλής για τους Υπουργούς; Θυμάστε τι λέγατε; Μία διευκρινιστική δήλωση, μια ερμηνευτική δήλωση, για το ζήτημα της έννοιας της ασκήσεως των καθηκόντων. Παρεμπιπτόντως αχρείαστη είναι όταν ερμηνεύεται ορθά από το Σώμα της Βουλής. Αλλά προσέξτε. Αυτό ζητήσατε. Τώρα ξαφνικά αλλάξατε θέση; [..] Ποια είναι η κυβερνητική πλειοψηφία που πρότεινε στη Βουλή και δέχθηκε την εξάλειψη της βραχύβιας αποσβεστικής προθεσμίας για τα αδικήματα των Υπουργών; Η Νέα Δημοκρατία. Και κουνάτε εσείς το δάχτυλο γι’ αυτό; Κουνάτε το δάχτυλο γι’ αυτό; Εμείς κάναμε την αναθεώρηση. Άρα, λοιπόν, ακούστε. Εγώ σας λέω απλά πράγματα για να καταλάβουμε τη σημασία της αναθεώρησης. Μπορεί οι πολίτες να μην το καταλαβαίνουν στο σύνολό του. Παλιά, μετά από την νέα εκλογή που μεσολαβούσε σε δύο συνόδους εξαλειφόταν το αξιόποινο των Υπουργών. Τώρα το αξιόποινο πηγαίνει στην κοινή παραγραφή. Δεκαπέντε χρόνια; Δεκαπέντε χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Μεσολαβούν περισσότερα Κοινοβούλια. Μεσολαβούν περισσότερες πλειοψηφίες. Και μπορεί η πλειοψηφία που θεωρεί ότι έχει γίνει κάτι σημαντικό, στην επόμενη Βουλή -που μάλιστα θα το θέσει κιόλας φαντάζομαι σαν ένα ζήτημα να αποφασίσει ο λαός- να πει «εμείς θέλουμε να εκλέγουμε, να γίνουμε Κυβέρνηση γιατί θέλουμε να κινήσουμε αυτή την ποινική διαδικασία». Να η τεράστια μεταβολή που έχει επέλθει. Και αυτή έγινε χάρη στη Νέα Δημοκρατία. Όχι χάρη σε εσάς.
Τί ακριβώς ισχυρίζεται λοιπόν ο Βορίδης?
Ότι τάχα η κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας από το άρθρο 86 του Συντάγματος ήταν ιδέα και έμπνευση της Νέας Δημοκρατίας. Ότι αυτή το πρότεινε και αυτή το ψήφισε.
Η αλήθεια: Ήταν πρόταση όλων των κομμάτων
Ο ισχυρισμός του Βορίδη, με τον οποίο διεκδίκησε την “πατρότητα” της πρότασης για την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας από το άρθρο 86 του Συντάγματος, είναι πέρα για πέρα ψευδής.
Η αλήθεια είναι ότι όλα τα κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είχανπροτείνει, στην προτείνουσα Βουλή (2015-2019), την αναθεώρηση του άρθρου 86 προς την κατεύθυνση της κατάργησης της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.
Το πρώτο κόμμα που κατέθεσε τέτοια πρόταση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ξεκίνησε με την επιστολή (pdf) που απέστειλε την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, ο τότε Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους αρχηγούς των κομμάτων, με την οποία τους ενημέρωνε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να εκκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μεταξύ άλλων, πρότεινε και την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας την οποία προέβλεπε το άρθρο 86 του Συντάγματος για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά μέλους της Κυβέρνησης από την Βουλή
Την Τρίτη 13 Νεμβρίου 2018, κατέθεσε την πρότασή της η Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων (Αν.Ελ) η οποία επίσης περιελάμβανε την πρόταση για κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας από το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Η Νέα Δημοκρατία ήταν το τρίτο κατά σειρά κόμμα που πρότεινε την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 2 εβδομάδες μετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, κατέθεσε και η Νέα Δημοκρατία την δική της πρότασή η οποία περιελάμβανε τηλεγραφικά και την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας από το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Στις 20 Νοεμβρίου 2019, το ΠΟΤΑΜΙ κατέθεσε κι αυτό την πρότασή του για την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας από το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Στις 30 Νοεμβρίου 2018, κατέθεσε και το ΚΚΕ την δική του πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρόταση του ΚΚΕ περιελάμαβανε κι αυτή την πρόταση κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας.
Στις 18 Ιανουαρίου 2019, κατατέθηκε και η πρόταση του ΚΙΝΑΛ το οποίο, έστω και επιγραμματικά, πρότεινε κι αυτό την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας από το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Μπορείτε να βρείτε όλο το υλικό από την Συνταγματική αναθεώρηση του 2018-2019 στο άρθρο μας Σύνταγμα 2019: Τα πρακτικά των συζητήσεων της Βουλής και των Επιτροπών.
Έχει δώσει δικαιώματα ο Βορίδης
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βορίδης εμφανίζεται αναξιόπιστος και μάλιστα σε σοβαρά ζητήματα.
Στις 30 Μαρτίου 2023, και ενώ είχε συγκροτηθεί η ad hoc επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών για την οποία ο Γεραπετρίτης, οριοθετώντας το έργο της, είχε αποκλείσει από τις αρμοδιότητές της την απόδοση ευθυνών, ο Βορίδης τον “άδειασε” (ή πιάστηκε αδιάβαστος) και είπε ανακριβώς ότι:
“Ενδεχομένως, φαντάζομαι δηλαδή, η ratio legis [σ.σ: συλλογιστική του νόμου] αυτών των διατάξεων γενικώς έχουν να κάνουν με το εξής. ότι ενδεχομένως επειδή θα χρειαστεί να πάρουν θέσεις πάνω σε ζητήματα ευθυνών προσώπων μπορεί κανείς να σκέφτεται ότι εγώ θα γράψω κάτι και εν συνεχεία μένω εκτεθείμενος σε αγωγες για συκοφαντικές δυσφημίσεις, επομένως πρέπει κάπως να προστατευθεί αυτή η ελευθερογνωμία να το πω έτσι“
Σε άλλο παράδειγμα, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, στην εκπομπή “Επί του πιεστηρίου” στο Kontra Channel, ο Βορίδης ερωτήθηκε γιατί ο Μητσοτάκης δεν ανακοινώνει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών του 2023 και απάντησε ότι θα ήταν αντισυνταγματική η πρόωρη ανακοίνωση ημερομηνίας εκλογών. Και τούτο διότι συνταγματικά προβλέπεται προεκλογική περίοδος 30 ημερών από την διάλυση της Βουλής. Παρόλα αυτά, Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ο Μητσοτάκης έκανε αυτό που ο Βορίδης έλεγε ότι είναι αντισυνταγματικό. Στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε (pdf) ότι οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαϊου 2023. Προέβη σε προαναγγελία της ημερομηνίας εκλογών για την Κυριακή 21 Μαίου 2023. Επομένως, κατά τα λεγόμενα Βορίδη, ο Μητσοτάκης έπραξε αντισυνταγματικά διότι δεν διέλυσε ταυτόχρονα την Βουλή και ως εκ τούτου είμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγαλύτερη των 30 ημερών.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Βορίδης τον Φεβρουάριο: Παράκαμψη του Συντάγματος η προαναγγελία ημερομηνίας εκλογών
Φυσικά και δεν απάντησε στον Βορίδη η αντιπολίτευση
Οφείλουμε να παραδεχτούμε όμως ότι ο Βορίδεις έχει κάποια επιρροή στην αντιπολίτευση. Την υπνωτίζει? Την μαγεύει? Ό,τι κι αν είναι αυτό, η αντιπολίτευση άφησε αναπάντητους τους ψευδείς ισχυρισμούς του Βορίδη.
Militaire News
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια