Ζυμώσεις για αναγραφή στο ΟΣΔΕ της ποικιλίας δέντρων και σπόρων μέσω τιμολογίων
Την επέκταση της υποχρέωσης δήλωσης ποικιλίας στο ΟΣΔΕ για όλα τα οπωροφόρα και τις μεγάλες καλλιέργειες με ορίζοντα το 2025 και σε δεύτερο χρόνο για υποποικιλίες και υποκείμενα, ως ένα πρώτο βήμα προς την οριστική ιχνηλάτηση της αγροτικής παραγωγής πρότειναν οι συμμετέχοντες στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΥ, το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει σοβαρά την υπεραξία της αγροτικής δραστηριότητας σε βάθος χρόνου, ενώ σε περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο οι αγροτικές επιχειρήσεις θα είχαν την υποχρέωση να δικαιολογούν το γενετικό υλικό που αξιοποιούν και εμπορεύονται με έγγραφα όπως το έντυπο προμηθευτή ή τιμολόγια που να αναγράφουν λεπτομέρειες για σπόρο και δενδρύλλια. «Βέβαια, τεχνική υλοποίηση σαν αυτή πρέπει να συζητηθεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ», εξηγήθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές θα είναι με αυτόν τον τρόπο σε θέση να ασκήσουν πιο αποτελεσματικά το έργο τους, δεδομένου πως οι παραβάσεις θα διασταυρώνονται αυτόματα, δίχως οι ελεγκτικές αρχές να βασίζονται στην ατομική πρωτοβουλία του ατόμου/επιχείρησης που θα μπει στη διαδικασία να καταγγείλει τυχόν περιστατικά. Να σημειωθεί πως σε ορισμένες καλλιέργειες, η υποχρέωση αυτή υπάρχει ήδη, όπως για παράδειγμα στις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου. «Με μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προστατευτεί αποτελεσματικά η ταυτότητα στις προστατευόμενες ποικιλίες», σχολίαστηκε σχετικά.
Όλος ο κλάδος σε αναμονή για τη διάθεση βαμβακόσπορου σποράς που επενδύθηκε το 2023
Στην συζήτηση που διεξάχθηκε σε πολύ καλό κλίμα μεταξύ επιχειρήσεων, θεσμικών φορέων και εκπροσώπων του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης θίχτηκαν και θέματα της άμεσης επικαιρότητας, όπως η μη υπογραφή της απόφασης για την διάθεση σπόρων βάμβακος που είχαν επενδυθεί το 2023.
Όπως εξήγησε η Μαυρίδου Αννούλα, Διευθύντρια Φυτοπροστασίας, έχουν περάσει δύο εβδομάδες και ακόμη δεν έχει ακόμη αναρτηθεί στη Διαύγεια η σχετική απόφαση για την διάθεση των σπόρων. «Υπάρχει ένας δισταγμός για το σπόρο αυτό, διότι η αξιοποίηση τού πάει ενάντια σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ωστόσο, θεωρούμε πως πρέπει να αξιοποιηθούν αυτά τα αποθέματα ως αντίδραση έκτακτης ανάγκης στα απόνερα του Daniel», σχολίασε. Από μεριάς ΣΕΠΥ, ο πρόεδρος Αθανάσιος Τσούτσας ζήτησε να αναρτηθεί τάχιστα η απόφαση, διότι άλλωστε σε μερικές εβδομάδες θα τελειώσει και το περιθώριο σποράς. «Όλος ο κλάδος είναι σε αναμονή», υπογράμμισε.
Θέμα πολιτικής βούλησης τα NGT’s
Στο έλλειμμα ουσιαστικής πληροφόρησης για τη διαφορά μεταξύ GMO (γενετικά τροποποιημένων) και NGT’s (τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων) τόσο στον απλό πολίτη όσο και στην πολιτική ηγεσία στάθηκε επίσης για αρκετή ώρα η συζήτηση. Οι ζυμώσεις για τα NGT’s σε επίπεδο Ευρώπης βρίσκονται σε καλό στάδιο, η συμφωνία έχει περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο ενώ το θέμα θα τεθεί από τους Ισπανούς στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών της 26ης Μαρτίου.
Βέβαια πολλοί συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης να επιτρέψει σοβαρά την αξιοποίηση αυτών των γονιδιωματικών τεχνικών στη χώρα. Για παράδειγμα, η θέση του υπουργείου πως οι πατέντες είναι κόκκινο πανί, νομικά πάσχει. Άλλωστε, με τη χρήση αυτών των γονιδιωματικών τεχνικών προκύπτουν εφευρέσεις και όχι ανακαλύψεις, οι οποίες πρέπει να προστατευθούν.
Πάντως, αυτές οι τεχνικές θα μπορούσαν να αποφέρουν χειροπιαστό όφελος για τον παραγωγό. Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα το παράδειγμα της άγριας ντομάτας, η οποία παρουσιάζει εξαιρετική ανοχή στις αβιοτικές καταπονήσεις. Σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως και μπορέσουν οι εταιρείες να ασχοληθούν σοβαρά, θα μπορούσαν να προκύψουν ποικιλίες κηπευτικών που θα αδιαφορούσαν για τις φυσιολογικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη παραγωγή. Αρκεί βέβαια το νομικό πλαίσιο που θα προκύψει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην είναι αποτρεπτικό για τους πολλούς.
Πιστοποίηση σπόρου υπό επίσημη επίβλεψη
Ισχυρό επίσης είναι και το ενδιαφέρον από μεριάς πολλών εταιρειών που ασχολούνται με το πολλαπλασιαστικό υλικό, για την ενεργοποίηση ενός παλαιότερου νόμου που καθορίζει κρατική επίβλεψη για την παραγωγή και εμπορία πιστοποιημένου σπόρου. Από μεριάς κράτους θα δίνεται επίσημη ετικέτα.
«Ο έλεγχος από πλευρά κράτους αφορά το Field Inspection, δειγματοληψία σε συσκευασίες και εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος θα είναι αυστηρός και θα αφορά μόνο τους πιστοποιημένους σπόρους 1ης και 2ης γενεάς. Δηλαδή αυτό που θα σπέρνεται θα έχει περάσει μετέλεγχο την περασμένη χρονιά», εξήγησε ο Σωτήρης Κοσμάς, προϊστάμενος της Δ/νσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού.
Δρομολογείται ο πιστοποιημένος σπόρος στη μηδική
Προχωρημένη είναι η κατάσταση στο κομμάτι της δημιουργία του πλαισίου για τον πιστοποιημένο σπόρο στην καλλιέργειας μηδικής και τριφυλλιου, ενώ στάσιμη φαίνεται προς ώρας η κατάσταση στο ρύζι. Όπως συζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους, πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση με την παρουσία ΕΔΟΡΕΛ, ΣΕΠΥ και της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού ώστε να λυθούν τα προβλήματα που κρατάνε πίσω τη καλλιέργεια.
Όπως ειπώθηκε, το 90% του διακινούμενου σπόρου είναι ιδιοπαραγόμενο και μόλις το 10% πιστοποιημένο, ενώ αν δεν υπάρξουν απτές λύσεις στα ζητήματα, τίθεται θέμα βιωσιμότητας για την καλλιέργεια καθώς οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νέες ποικιλίες.
Ο Σωτήρης Κοσμάς μίλησε επίσης και για υποψίες παράνομης εμπορίας σπόρου ρυζιού στη χώρα, σημειώνοντας πως «ξέρουμε που να ψάξουμε για να τους βρούμε. Είναι άλλο πράγμα η ιδιοπαραγωγή σπόρου και άλλο η ιδιοπαραγωγή και εμπορία του, ακόμη και δωρεάν. Η πράξη αυτή συνιστά πέρα από εμπορική παράβαση και φυτουγιεινομική».
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΥ, Αθανάσιος Τσούτσας σε παρέμβασή του επεσήμανε τη σημασία του πιστοποιημένου σπόρου όχι μόνο για τη καλλιέργεια ρυζιού. Όπως εξήγησε, το αυξημένο κόστος προμήθειας αυτού του σπόρου θα επιτρέψει στο παραγωγό να γλιτώσει έξοδα από τα ψεκάσματα, λόγω φυσικής ανεκτικότητας των νέων ποικιλιών σε ασθένειες.
Στο ανοιχτό σκέλος της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού υλικού παρουσιάστηκαν επίσης προβληματισμοί, κατατέθηκαν προτάσεις και συζητήθηκαν νέοι φυτουγιεινομικοί κίνδυνοι που εμφανίστηκαν στον Ελλαδικό χώρο εξ ανατολάς.
Ο πιο σημαντικός ακούει στο όνομα Σποδόπτερα (Spodoptera Frugiperda), αποτελεί επιβλαβής οργανισμός καραντίνας και όπως επιβεβαιώνουν τα ερευνητικά δεδομένα, πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα 10 μέρες μετά την επέλαση του Daniel. Το λεπιδόπτερο μοιάζει φαινοτυπικά με το πράσινο σκουλήκι, τόσο ως προνύμφη αλλά και ως ακμαίο, ενώ παρουσιάζει εξαιρετική προσαρμοστικότητα, έχει μεγάλο εύρος ξενιστών, πολλές γενιές το χρόνο και προσβάλλει από καλαμπόκι και βαμβάκι μέχρι και…γκαζόν. Κάθε είδος της οικογένειας Poacheae είναι δυνητικά ξενιστής.
Σε σοβαρές προσβολές ο καρπός και το φύλλωμα παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα και δίχως λήψη μέτρων οι καρποί καθίστανται μη εμπορεύσιμοι.
Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση απεύθυναν τόσο η Γενική Διευθύντρια του ΣΠΕΛ Φωτεινή Γιαννακοπούλου, όσο και η Φραντσέσκα Υδραίου από τον ΕΣΥΦ. Ο πρόεδρος του ΣΕΠΥ υπογράμμισε αρχικά την σημασία του γενετικού υλικού ως μέσο ενσωμάτωσης της τεχνολογικής προόδου στη σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα. Στη συνέχεια για πρώτη φορά βραβεύτηκαν επίσης για την συμβολή τους στα δρώμενα δύο γυναίκες γεωπόνοι με παρουσία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Καίτη Χονδρογιάννη και η Ευαγγελία Κούρεντα.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια