James Webb: Ανακαλύφθηκε πλανήτης με ωκεανό που «βράζει»
Νέα πρόοδο στην έρευνα για κατοικήσιμες συνθήκες πέρα από τη Γη σημείωσαν οι αστρονόμοι, καθώς ανακάλυψαν έναν μακρινό πλανήτη που θα μπορούσε να είναι εξ ολοκλήρου καλυμμένος με έναν βαθύ ωκεανό που συνεχώς βράζει.
Οι παρατηρήσεις έγιναν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA και αποκάλυψαν υδρατμούς και χημικές υπογραφές μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, η οποία είναι διπλάσια από την ακτίνα της Γης και περίπου 70 έτη φωτός μακριά.
Αυτό το χημικό μείγμα παραπέμπει σε έναν υδάτινο κόσμο, όπου ο ωκεανός θα καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια και μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σημειώνει ο Guardian.
Σίγουρα όμως, δεν πρόκειται για ένα γαλήνιο και φιλόξενο θαλασσινό τοπίο. «Ο ωκεανός θα μπορούσε να διαθέτει πάνω από 100 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο», δήλωσε ο καθηγητής Ν. Μαντουσούντχαν, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. Σε υψηλή ατμοσφαιρική πίεση, ένας τόσο ζεστός ωκεανός θα μπορούσε ενδεχομένως να παραμείνει ακόμα υγρός, «αλλά δεν είναι σαφές αν θα ήταν κατοικήσιμος», εξήγησε ο ίδιος.
Η εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics Letters υποστηρίζει την εν λόγω άποψη, ωστόσο δέχτηκε αμφισβήτηση από μια καναδική ομάδα που έκανε πρόσθετες παρατηρήσεις στον ίδιο εξωπλανήτη, γνωστό ως TOI-270 d.
Η καναδική ομάδα ανίχνευσε τις ίδιες ατμοσφαιρικές χημικές ουσίες, αλλά υποστηρίζει ότι ο πλανήτης θα ήταν πολύ ζεστός για να περιέχει νερό σε υγρή μορφή. Με θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει και τους 4.000 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, ο πλανήτης θα είχε μια βραχώδη επιφάνεια με μια απίστευτα πυκνή ατμόσφαιρα υδρογόνου και υδρατμών.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν για ακόμα μια φορά τα τεράστια επιτεύγματα του James Webb. Το τηλεσκόπιο συλλαμβάνει το φως των αστεριών που έχει «φιλτραριστεί» μέσα από τις ατμόσφαιρες των πλανητών που βρίσκονται μακριά από το ηλιακό μας σύστημα για να δώσει λεπτομερείς αναλύσεις των χημικών στοιχείων που εμπεριέχουν.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αστρονόμοι μπορούν να δημιουργήσουν μια εικόνα των συνθηκών στην επιφάνεια ενός πλανήτη, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην πιθανότητα επιβίωσης της ζωής εκεί.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια