Νέος πλειστηριασμός για την ""ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ"".Η "πρώτη ελληνική πολυεθνική"
Ξανά στο στόχαστρο των πλειστηριασμών βρίσκεται η εταιρεία Πετζετάκις –η "πρώτη ελληνική πολυεθνική", όπως… αυτοδιαφημιζόταν κάποτε η ιστορική βιομηχανία, η οποία, παρόλο που πτώχευσε το 2015, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2023 είχε αλλάξει χέρια διαμέρισμα του Γιώργου Πετζετάκι στην Άνω Βούλα, ενώ πριν από κάποια χρόνια είχε εκπλειστηριαστεί και το εργοστάσιο της Πετζετάκις στη Θήβα.
Ο νέος πλειστηριασμός, εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας, έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου 2024 και στρέφεται εις βάρος της "Ελληνική Βιομηχανία Πλαστικών και Ελαστικού Αριστόβουλος Γ. Πετζετάκις Α.Ε.". Έχει επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα, "ενεργούσα εν προκειμένω με την ιδιότητά της ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του από 28-01-2008 ομολογιακού δανείου αναχρηματοδότησης του Ν. 3156/2003", όπως αναφέρεται στο απόσπασμα κατασχετήριας έκθεσης.
Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα ένα αγροτεμάχιο, εκτάσεως 6.338,53 τ.μ., που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Βουτών, του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης και επί του επαρχιακού δρόμου Ηρακλείου-Μοιρών και ειδικότερα στη θέση "Ανατολικά ή Μέσα Κάμπος".
Το αγροτεμάχιο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού, είναι άρτιο και κατά κανόνα οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Το ως άνω αγροτεμάχιο αποτελούσε τμήμα μεγαλύτερου ακινήτου, συνολικής εκτάσεως 43.083,61 τ.μ., το οποίο κατατμήθηκε σε άρτιες ιδιοκτησίες. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο ανέρχεται στο ποσό των 391.300 ευρώ.
Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο είχε ξαναβρεθεί στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, χωρίς, ωστόσο, να εμφανιστεί ενδιαφερόμενος.
Το success story
Ο Όμιλος Πετζετάκις κατείχε ηγετική θέση τόσο στην αγορά εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων της Ευρώπης και της Νότιας Αφρικής, όσο και στην αγορά σκληρών πλαστικών σωλήνων της Ελλάδας και της Νότιας Αφρικής. Ήταν ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους παραγωγούς συστημάτων σκληρών και εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων παγκοσμίως και ιστορικά η πρώτη ελληνική πολυεθνική, απασχολώντας περισσότερα από 1.250 άτομα. Η παγκόσμια παρουσία της υποστηριζόταν από εννέα παραγωγικές μονάδες σε επτά χώρες και ένα εκτεταμένο δίκτυο δεκαπέντε θυγατρικών εταιρειών και αποκλειστικών αντιπροσώπων, το οποίο εκτεινόταν σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αφρική, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή.
Η βιομηχανία ιδρύθηκε το 1960 από τον χημικό μηχανικό Αριστόβουλο Πετζετάκι, με καταγωγή από την Αμοργό. Βασικό όχημα των καινοτόμων εφευρέσεων του Πετζετάκι αποτέλεσε η δημιουργία του εύκαμπτου ελαστικού πλαστικού σωλήνα με την ονομασία Heliflex.
Ωστόσο, ο ξαφνικός θάνατος του Αριστόβουλου Πετζετάκι το 1973, σε ηλικία μόλις 50 ετών, και η αδυναμία εύρεσης των κατάλληλων ανθρώπων για να τον διαδεχτούν στο τιμόνι του ομίλου, σηματοδότησε την έναρξη μιας κατάρρευσης, η οποία, αρκετά χρόνια αργότερα, κατέληξε στην πτώχευση.
Η κατάρρευση
Τα προβλήματα για τον διάδοχο του Αριστόβουλου Πετζετάκι, Γιώργο Πετζετάκι, ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με τον θάνατο του πατέρα του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ακόμη τότε παιδί. Όταν αργότερα, το 1986, ανέλαβε τα ηνία της Πετζετάκις, σε ηλικία μόλις 23 ετών, η αντίστροφη μέτρηση για τη βιομηχανία είχε ήδη ξεκινήσει.
Αποκορύφωμα όλων των προβλημάτων και περιπετειών του Γιώργου Πετζετάκι ήταν η σύλληψή του για χρέη προς το δημόσιο άνω των 2 εκατ. ευρώ, το 2011.
Έναν χρόνο μετά καταδικάστηκε ερήμην σε δεκαετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και έκτοτε αγνοείται, ενώ πιθανολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό.
Στα προβλήματα της Πετζετάκις περιλαμβάνεται και η περιπέτεια με τον ελβετικό όμιλο Javes Services, στην οποία ο Γιώργος Πετζετάκις είχε αναγκαστεί να στραφεί για χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ –χρήματα που ωστόσο δεν εκταμιεύτηκαν ποτέ. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2010 η Javes, ενόψει της χρηματοδότησης, είχε διορίσει δικό της διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία, υποβαθμίζοντας τον Γιώργο Πετζετάκι στον ρόλο του προέδρου με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Το 2010 η μετοχή της εταιρείας τέθηκε υπό επιτήρηση και καταγγέλθηκαν τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ. Τότε, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν αρνητικά (71 εκατ. ευρώ) και οι υποχρεώσεις της έφταναν τα 154 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι, εκτός από επίσχεση εργασίας και καταλήψεις στα εργοστάσια, υπέβαλαν και μήνυση επειδή δεν τους είχε καταβληθεί το δώρο του Πάσχα.
O όμιλος κηρύχθηκε επισήμως σε κατάσταση πτώχευσης τον Δεκέμβριο του 2015, με το Πολυµελές Πρωτοδικείο Αθηνών να ορίζει χρόνο παύσεως πληρωµών την 17/12/2013. Λίγο αργότερα ξεκίνησαν να βγαίνουν στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία του ομίλου. Οι αποθήκες στην Βόρεια Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που άλλαξαν χέρια και κατακυρώθηκαν έναντι του ποσού του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Σε μεγαλύτερες περιπέτειες βρέθηκε η κύρια παραγωγική μονάδα της εταιρείας, στον Ελαιώνα Βοιωτίας. Η πρώτη προσπάθεια για την εκποίησή της έγινε με την τιμή εκκίνησης να ορίζεται στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια έπεσε στα 12 εκατ. ευρώ, ελλείψει ενδιαφερόμενων αγοραστών. Οι άγονοι πλειστηριασμοί συνεχίστηκαν με νέα μειωμένη τιμή εκκίνησης στα 9,26 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα. Η αδιαφορία από εν δυνάμει αγοραστές οδήγησε την επισπεύδουσα να υποβάλει αίτημα ανακοπής ενώπιον του Πρωτοδικείου Θήβας για τη διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς. Έτσι, στις 12 Σεπτεμβρίου, το Πρωτοδικείο έκρινε, με απόφασή του, ότι η τιμή εκκίνησης θα πρέπει να πέσει στα 7,36 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο κατακυρώθηκε τελικά με 500 ευρώ παραπάνω, στα 7.360.500 ευρώ.
Ο Γιώργος Πετζετάκις είχε χάσει τον περασμένο Ιούνιο και ένα διαμέρισμα β’ ορόφου στην Άνω Βούλα, επιφάνειας 220 τ.μ., που είχε αποκτήσει τον Ιούλιο του 2008. Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 1,232 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή κατακύρωσης διαμορφώθηκε στα 2.875.320 ευρώ.
capital.gr
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια