Το παράδοξο της φέτας στο εξωτερικό
Σε τιμή κάτω του κόστους φαίνεται να πωλείται από πλευράς ελληνικών βιομηχανιών η φέτα ΠΟΠ στα ράφια της REWE, μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ της Γερμανίας, Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για φέτα ιδιωτικής ετικέτας που παράγεται από επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων με αμιγώς εξαγωγική δραστηριότητα.
Στεκόμενοι στην περίπτωση της REWE, αναφέρουμε, για να δείξουμε το μέγεθος της επιχείρησης, ότι το 2023 τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν τα 92 δισ. ευρώ, αυξημένα σημαντικά (+8,9%), εν μέρει λόγω του πληθωρισμού. Tα καθαρά κέρδη για το έτος ανήλθαν σε 736,2 εκατ. ευρώ. Το εργατικό δυναμικό της εταιρείας ανέρχεται σε 389.270 υπαλλήλους.
Όπως φαίνεται από τη φωτογραφία που παρουσιάζουμε και προέρχεται από τα ψυγεία της αλυσίδας, το πρόβειο λευκό τυρί Salakis, σε συσκευασία 180 γραμμαρίων, από τη Γαλλία, πωλείται προς 19,39 ευρώ το κιλό, ενώ η φέτα ΠΟΠ –με βασική ύλη παραγωγής το αιγοπρόβειο γάλα–, συσκευασίας 200 γραμμαρίων, που παράγεται από ελληνική γαλακτοβιομηχανία, πωλείται προς 10,95 ευρώ το κιλό. Το πρόβειο τυρί σε συσκευασία 150 γραμμαρίων από την Ελλάδα πωλείται προς 14,60 ευρώ το κιλό, και σε αυτή την περίπτωση σε υψηλότερη τιμή από τη φέτα ΠΟΠ. Επί της ουσίας, το πρόβειο τυρί από την Ελλάδα πωλείται πιο ακριβά από τη φέτα ΠΟΠ, και το γαλλικό πρόβειο τυρί πιο ακριβά και από τα δύο προαναφερόμενα προϊόντα.
Η γαλλική πολυεθνική που παράγει το τυρί με την επωνυμία Salakis διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον Βόλο, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να παράγει φέτα ΠΟΠ, ωστόσο στα ράφια της REWE, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, τοποθετείται με το γαλλικό λευκό πρόβειο τυρί και όχι με τη φέτα. Η κατανάλωση φαίνεται να είναι υπέρ της Salakis, παρόλο που η επιλογή φέτας από την Ελλάδα βασίζεται στη χαμηλότερη τιμή, κάτι που, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί το βασικότερο κριτήριο επιλογής των καταναλωτών. Φαίνεται επίσης πως οι Γερμανοί καταναλωτές προτιμούν να πληρώσουν σχεδόν διπλάσια τιμή για ένα γαλλικό επώνυμο τυρί "τύπου φέτα" παρά να αγοράσουν την ελληνική φέτα ΠΟΠ. Επίσης οι Γερμανοί καταναλωτές έχουν την επιλογή του πρόβειου τυριού από Ελλάδα σε τιμή σχεδόν 40% υψηλότερη από τη φέτα ΠΟΠ.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ακολούθησε έκρηξη ζήτησης στη μετα-COVID εποχή, την οποία η ελληνική αγορά παραγωγής φέτας δεν αξιοποίησε, αλλά κινήθηκε απολύτως κερδοσκοπικά, με αποτέλεσμα την πτώση των πωλήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ακόμα ένας παράγοντας, βέβαια, που ευνοεί την πώληση του ακριβότερου γαλλικού πρόβειου τυριού είναι ότι στηρίζεται από διαφημιστικές καμπάνιες, αλλά και ότι αποτελεί επώνυμο προϊόν, γεγονός που σηματοδοτεί την υψηλότερη τιμή του έναντι της ελληνικής φέτας ιδιωτικής ετικέτας.
Ανάλυση κόστους παραγωγής και διάθεσης
Για να αντιληφθούμε ότι η προαναφερόμενη τιμή πώλησης της φέτας ΠΟΠ ιδιωτικής ετικέτας των 10,95 ευρώ το κιλό στα ράφια της REWE δεν είναι βιώσιμη για τη βιομηχανία που την παράγει, προχωρήσαμε με τη βοήθεια στελεχών της αγοράς σε μία κατ’ εκτίμηση αποτύπωση του κόστους παραγωγής, συσκευασίας και διανομής, συνυπολογίζοντας το κέρδος που αποκομίζει η χονδρεμπορική εταιρεία εισαγωγής στη Γερμανία, αλλά και το περιθώριο κέρδους που εκτιμάται ότι μπορεί να αποκομίζει από τη φέτα η REWE.
Έτσι, εάν υπολογίσουμε ότι αυτήν τη στιγμή η τιμή αγοράς του πρόβειου γάλακτος, που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή φέτας, ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 1,5 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι η βιομηχανία θα χρησιμοποιήσει περίπου 4 κιλά γάλακτος για ένα κιλό φέτας, ήδη το κόστος ανέρχεται στα 6 ευρώ, ενώ, εάν συνυπολογιστεί ποσοστό 25% που είναι τα έξοδα παραγωγής, η τιμή ανέρχεται στα 7,5 ευρώ. Το μεταφορικό κόστος για κάθε κιλό γάλακτος εκτιμάται ότι είναι περίπου 0,10 λεπτά, γεγονός που αυξάνει το κόστος στα 7,6 ευρώ, ενώ η νάιλον συσκευασία μαζί με το χαρτόκουτο υπολογίζεται ότι στοιχίζει 0,45 ευρώ για κάθε κιλό φέτας, με το κόστος να αγγίζει τα 8,05 ευρώ.
Κατ’ επέκταση, εάν θεωρήσουμε ότι η εκάστοτε βιομηχανία μπορεί να δουλέψει με περιθώριο κέρδους 6%, η τιμή φτάνει στα 8,53 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, εάν προστεθούν σε αυτό το ποσό και τα έξοδα μεταφοράς και διανομής, που είναι επιπλέον 0,35 ευρώ το κιλό, η τιμή πώλησης θα φτάσει στα 8,88 ευρώ και η εισαγωγική εταιρεία επί γερμανικού εδάφους υπολογίζεται ότι αποκομίζει κέρδος περίπου 0,25 ευρώ στο κιλό φέτας, ενώ, σε συνδυασμό με το τέλος ανακύκλωσης για τις συσκευασίες που υποχρεούται να καταβάλει ο εξαγωγέας και ανέρχεται 0,05 ευρώ, η τιμή αγγίζει τα 9,18 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το περιθώριο κέρδους για τη REWE, στη φέτα εκτιμάται σε τουλάχιστον 30%. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή κιλού που θα πρέπει να πουλάει στα ράφια η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τη φέτα ιδιωτικής ετικέτας θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 11,93 ευρώ το κιλό, ενώ στην εξεταζόμενη περίπτωση είναι μόλις 10,95 ευρώ το κιλό, κάτι που σημαίνει ότι, για να πωλείται σε αυτή την τιμή, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία πουλάει σε τιμή κάτω του κόστους.
Σημειώνεται ότι άλλος ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει πτωτικά τις τιμές στη φέτα είναι ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αποθέματα τυροκομικών προϊόντων στα ψυγεία αρκετών γαλακτοβιομηχανιών από πέρυσι, καθώς, λόγω της σημαντικής αύξησης στην τιμή του γάλακτος, που κατ’ επέκταση πέρασε στα ράφια και στα παραγόμενα τυριά, μειώθηκε η κατανάλωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αδιάθετα αποθέματα προϊόντων, τα οποία επιμέρους γαλακτοβιομηχανίες επιδιώκουν να διαθέσουν σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν στην οποία θα πουλούσαν υπό κανονικές συνθήκες.
https://www.capital.gr/
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια