Ανδρέας Παπανδρέου: 28 χρόνια από τον θάνατο του και ο Αριστομένης Συγγελάκης μας θυμίζει…





Ο Αριστομένης Συγγελάκης Συγγραματέας του EΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με κείμενο του δεν μας υπενθυμίζει μόνο ότι πέρασαν 28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και όσα είχε πράξει για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, τις γερμανικές αποζημιώσεις και την Γενοκτονία των Ποντίων.

Γράφει:

28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου (23.6.1996-23.6.2024.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 28 ετών από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου θυμίζουμε, συνοπτικά, ένα μέρος μόνο της συμβολής του στον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη.

Α. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (νόμος 1285/1982)

Στις 17 Αυγούστου 1982, στην 38η επέτειο του μπλόκου της Κοκκινιάς, ξεκίνησε στη Βουλή των Ελλήνων η συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων κατοχής κατά τα έτη 1941-1944 (με εισηγητή τον Γιώργο Γεννηματά). Στην έναρξη της συζήτησης μίλησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα, το ξέρουμε όλοι, υπήρξε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που δεν εκπλήρωσε έως σήμερα τα δικό της χρέος στην Αντίσταση. Παρ’ όλο που ήταν η μόνη χώρα που έκανε πραγματικά καθολική Αντίσταση ενάντια στην Κατοχή.

Ήλθε τώρα η ώρα δίπλα στους ήρωες του 1821, να τοποθετήσουμε στην εθνική μας μνήμη ενωμένους αυτούς που έπεσαν στο 1940-1944. Τα στρατευμένα παιδιά του λαού που έγραψαν σελίδες δόξας στον μεγάλο αμυντικό πόλεμο.».

(…) «Αυτούς επίσης που συνέχισαν τον αγώνα στα βουνά και στις πόλεις, φτιάχνοντας ένα μαζικό λαϊκό κίνημα με πολυβόλα και συλλαλητήρια με περιφρόνηση προς τον θάνατο, με πάθος για τη λευτεριά, με άμετρη αυτοθυσία, άνδρες και γυναίκες στην Πίνδο και στη Ρούμελη, στον Γοργοπόταμο, στην Αθήνα, στην Κοκκινιά, στο Χαϊδάρι, στην Καισαριανή, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στις πόλεις, στα χωριά, στην Ελλάδα, στη Μέση Ανατολή, στα γερμανικά στρατόπεδα.».

(…) «Η κυβέρνηση της Ελλάδας επιτελεί σήμερα με ευλάβεια το καθήκον της. Εγώ ως Έλληνας σήμερα αισθάνομαι υπερήφανος.».

Β. ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

1. Συνάντηση Α. Παπανδρέου με τον Καγκελάριο Έρχαρτ (Βόννη, Φεβρουάριος 1965)

Το 1965 ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως αποσταλμένος της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου συναντά στη Βόννη τον Καγκελάριο Έρχαρτ και του θέτει επίσημα το ζήτημα των γερμανικών οφειλών με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον Νίκο Φελέκη στις 17.11.1995:

«Πήγα στη Βόννη το 1965 και συνάντησα τον καγκελάριο Λούντβιχ Έρχαρτ προκειμένου να του θέσω, όπως είχα την εντολή από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του πατέρα μου, Γ. Παπανδρέου, το θέμα των επανορθώσεων και της επιστροφής του δανείου. Ο Έρχαρτ αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά μου είπε ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτε έως ότου υπάρξει συμφωνία ειρήνης. Δεν συμφώνησε ακριβώς να μας επιστραφεί το δάνειο, αλλά αναγνώρισε σαφώς το δίκαιο της απαίτησής μας, την ικανοποίηση της οποίας παρέπεμψε όμως σε μέλλοντα χρόνο, μετά την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης, αφού η Γερμανία τότε ήταν χωρισμένη σε Δυτική και Ανατολική».

2. 1991: Σε ομιλία του στη Βουλή, ο Α. Παπανδρέου θέτει το θέμα των γερμανικών οφειλών.

Το 1991, λίγους μήνες μετά τη Συνθήκη της Μόσχας (Συνθήκη 2+4, Μόσχα Σεπτέμβριος 1990) για τη ρύθμιση του ζητήματος της Γερμανίας, ο Ανδρέας Παπανδρέου θέτει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών στη Βουλή των Ελλήνων:

«Για το θέμα των αποζημιώσεων, νομίζω ότι είναι σαφές δικαίωμα κάθε λαού, ο οποίος υπέστη τη ναζιστική κατοχή. Η καταβολή του δανείου είναι συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας και σε μια τέτοια δύσκολη ώρα για τη χώρα μας, οικονομικά, η Γερμανία μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά, κάνοντας το μόνο σωστό, ξεπληρώνοντας σε πρώτη φάση το δάνειο. Και πραγματικά, καλούμε την κυβέρνηση… να ξεκαθαρίσει τη θέση της απολύτως και να προχωρήσει δυναμικά, αποτελεσματικά στη διαδικασία των αποζημιώσεων και του δανείου».

Μία δήλωση που έδινε ώθηση στο θέμα αλλά δεν στάθηκε ικανή να κινητοποιήσει στην κατεύθυνση της διεκδίκησης τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη…

3. 1995: Επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη Γερμανία

Στις 14 Νοεμβρίου 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου επιδίδει ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Μία πολύ σημαντική κίνηση σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο, που κρατά ανοιχό το ζήτημα των γερμανικών οφειλών.

Λίγες μέρες μετά, σε συνεννόηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιάννης Σταμούλης υποβάλλει αγωγή για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου, που γίνεται δεκτή από το Πολυμμελές Πρωτοδικείο Λειβαδιάς το 1997 και τον Άρειο Πάγο με την ιστορική αποφαση του 2000.

Γ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Τέλος – και ιδιαίτερα σημαντικό: ΣΤΙς 24.2.1994, επί Κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου και με βαρύνουσα τη συμβολή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, που έφυγε πριν λιγο καιρό από τη ζωή, η Βουλή των Ελλήνων αναγνωρίζει με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή της τη Γενοκτονία των 353.000 Ποντίων που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι από το 1916 έως το 1923 και καθιερώνει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έως το τέλος της ζωής του δεν συμβιβάστηκε με το ασφυκτικό διεθνές πλαίσιο κι έθεσε ζητήματα, που συγκεντρώνουν και σήμερα την αντιπαλότητα των καθεστωτικών δυνάμεων. Ας το έχουν, τουλάχιστον υποψη τους, όσοι τον επικαλούνται, για να γνωρίζουν και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν.

Καλημέρα σε όλες και όλους! Κυριακή της Πεντηκοστής σήμερα και Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος αύριο. Χρόνια πολλά!

Militaire News


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.