Το σύστημα δικαιοσύνης υπολειτουργεί στην χώρα μας...Οι δικηγόροι παίρνουν (τη) δουλειά των δικαστών - Πάνω από 40.000 υποθέσεις (μόνο στην Αθήνα) περνούν στα χέρια τους



Ένα σημαντικό τμήμα της, μέχρι σήμερα, δουλειάς των δικαστηρίων αναλαμβάνουν οι δικηγόροι σε ένα φιλόδοξο και κρίσιμο στοίχημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά προφανώς και της ίδιας της Δικαιοσύνης, ώστε να πετύχει μια ουσιαστική και καθοριστική μεταρρύθμιση στο εσωτερικό της. Ο συνδυασμός των δράσεων, του λεγόμενου δικαστικού χάρτη με την ενσωμάτωση 960 ειρηνοδικών στα πρωτοδικεία, με την μεταφορά ύλης στην κρίση των δικηγόρων, αποτελεί ένα βήμα που μένει να μετρηθεί στην πράξη. Κι όσο κι αν το θέμα του δικαστικού χάρτη μένει να φανεί στην εφαρμογή του κατά ποσον θα επιτύχει, η ανάμειξη των δικηγόρων σε υποθέσεις φαίνεται πως εκ προοιμίου θεωρείται επιτυχημένο. Παράλληλα, σύντομα θα δουμε νέα νομοθετήματα για την ενίσχυση των θεσμών εξωδικαστικής επίλυσης για σωρεία αστικών διαφορών, με σκοπό να λύνονται οι υποθέσεις γρήγορα, χωρίς να επιβαρύνουν το δικαστικό σύστημα.

Οι αριθμοί

Τα κληρονομητήρια, οι εξαλείψεις προσημειώσεων υποθηκών, οι εκδόσεις ένορκων βεβαιώσεων, οι αποποιήσεις κληρονομιάς, η σύσταση σωματείων πλην των πολιτιστικών, περνούν πλέον στην αρμοδιότητα των δικηγόρων. Χαρακτηριστικό είναι πως με βάση τα στατιστικά των δύο προηγουμένων χρόνων μόνον για την Αθήνα –σε Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο– η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 40.000-45.000 τον χρόνο.

Ετσι:

-Στις 35.229 έφτασαν οι αιτήσεις των δικηγόρων για να συμπεριληφθούν στους ειδικούς καταλόγους μεταφοράς δικαστηριακής ύλης, ενώ εξ αυτών οι 25.564 παρακολούθησαν τα σχετικά σεμινάρια και έλαβαν τη σχετική πιστοποίηση.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) η μεγαλύτερη προτίμηση των αιτήσεων δικηγόρων αφορούσε την κατηγορία των προσημειώσεων (12.880), ενώ ακολούθησαν οι αιτήσεις για τα κληρονομητήρια (11.297) και οι υπόλοιπες (11.052) για σωματεία. -Όπως μάλιστα αναφέρει ο ΔΣΑ οι 9.517 αιτήσεις υποψηφίων αφορούσαν και τις 3 κατηγορίες.


Μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων πιστοποίηση έλαβαν 7.497 για τα κληρονομητήρια, 9.768 για τις προσημειώσεις και 9.299 για τα σωματεία. Το 32% αναφέρεται πως αφορούσε την Αττική.

-Η προτίμηση, πάντως, όπως σημειώνεται για τις προσημειώσεις δεν είναι τυχαία, καθώς μόνον το 2023 καταγράφηκαν 23.500 προσημειώσεις γεγονός που μπορεί να συνεπάγεται ότι οι δικηγόροι θα μπορούν να αναλαμβάνουν 7 με 8 προσημειώσεις το χρόνο.

-Σύμφωνα με το νόμο οι αμοιβές για τους δικηγόρους ανέρχονται σε 120 ευρώ για τα σωματεία, σε 160 ευρώ για τις προσημειώσεις και σε 200 ευρώ για τα κληρονομητήρια.

Διαμεσολάβηση

Εκτός όμως από τις υποθέσεις που θα δικάζονται στο εξής από δικηγόρους, ενώ άλλες έχουν ανατεθεί ήδη στους συμβολαιογράφους, όπως τα συναινετικά διαζύγια που πλέον εκδίδονται σε λίγη ώρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί με νέα νομοθετήματα ευρεία αποσυμφόρηση των δικαστηρίων με την ενίσχυση των θεσμών της διαμεσολάβησης.

Έτσι η διαμεσολάβηση αναμένεται σύντομα να επεκταθεί και στις διαφορές των πολιτών με το Δημόσιο. Δηλαδή θα εφαρμόζεται όχι μόνο σε αντιδικίες ιδιωτών, αλλά και σε αντιδικίες με το Δημόσιο ή τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα, σε διαμεσολάβηση θα προβλεφθεί να υπάγονται διαφορές που προκύπτουν από την ανάθεση έργων σε ιδιώτες είτε αυτές αφορούν την εκτέλεσή τους είτε την εξόφληση εργασιών κ.λπ.

Υπολειτουργούν

Προς το παρόν, πάντως, η διαμεσολάβηση έτσι όπως λειτουργεί δεν έχει αποδώσει σπουδαία αποτελέσματα, καθώς είναι μεν υποχρεωτική ως αρχή για την επίλυση μιας αστικής διαφοράς, αλλά στην πραγματικότητα δεν λύνονται μεταξύ δικηγόρων των δύο πλευρών οι υποθέσεις. Και τούτο γιατί η απόπειρα εξωδικαστικής επίλυσης εξαντλείται μόνο στην προσπάθεια και αν αυτή αποτύχει προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο, όπως και γίνεται, χωρίς να απαιτείται κάποια δικαιολογία για την αποτυχία.

Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία επίσης λειτουργεί (άρα χρειάζεται ενίσχυση) και ο θεσμός της δικαστικής διαμεσολάβησης, δηλαδή να είναι δικαστής ο διαμεσολαβητής, που μέχρι τώρα υπολειτουργεί.

Ανάλογη ενίσχυση χρειάζεται βέβαια και ο θεσμός της "διαιτησίας” που ανθεί στο εξωτερικό αλλά όχι στη χώρα μας. Είναι μάλιστα οξύμωρο σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που λειτουργούν ως διαιτητικά κέντρα, όπως το Λονδίνο, η Γενεύη, το Παρίσι κλπ, να προσφεύγουν επιχειρηματίες και ιδιώτες και από ελληνικής πλευράς και να μην γίνεται αυτό στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.