Οι Τούρκοι εξαγωγείς παρακάμπτουν την απαγόρευση του εμπορίου με το Ισραήλ μέσω της Ελλάδας


Το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ συνεχίζεται μέσω τρίτων χωρών, όπως η Ελλάδα, παρά την απόφαση της Άγκυρας να σταματήσει το απευθείας εμπόριο με το Τελ Αβίβ λόγω της εισβολής στη Ράφα τον Μάιο, ανέφερε το Middle East Eye (MEE), επικαλούμενο στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ισραήλ (CBS) αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ εισήγαγε αγαθά αξίας 116 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία τον Μάιο, σημειώνοντας μείωση 69% από τα 377 εκατομμύρια δολάρια τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Αντίθετα, η Συνέλευση των Τούρκων Εξαγωγέων (TIM) κατέγραψε τον Μάιο εξαγωγές αγαθών προς το Ισραήλ ύψους μόλις 4 εκατομμυρίων δολαρίων, μια πτώση άνω του 99% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, δύο Τούρκοι επιχειρηματίες που διευκολύνουν το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ δήλωσαν στο MEE ότι από τις αρχές Μαΐου, τα τουρκικά αγαθά δρομολογούνται εκ νέου μέσω της Ελλάδας και άλλων κοντινών χωρών για να φτάσουν στο Ισραήλ.

Η μετατόπιση αυτή ακολουθεί τη διακηρυγμένη από την Άγκυρα επιβολή πλήρους εμπορικής απαγόρευσης στο Ισραήλ έως ότου εγκαθιδρυθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

“Οι ισραηλινές αρχές δεν ζητούν καν από τις τουρκικές εταιρείες να τροποποιήσουν το πιστοποιητικό καταγωγής τους για να επανεξάγουν τα προϊόντα μέσω Ελλάδας, διότι αυτό θα αύξανε περαιτέρω το κόστος, οπότε πρόκειται για τουρκικά προϊόντα”, δήλωσε στο MEE ένας Τούρκος επιχειρηματίας.

“Προτεραιότητα δόθηκε στα προϊόντα με εβραϊκές ετικέτες, αλλά κάθε είδους αγαθό αποστέλλεται στο Ισραήλ, ειδικά αυτά που παραγγέλθηκαν πριν από το εμπορικό εμπάργκο”.

Οι επιχειρήσεις προτιμούν την Ελλάδα λόγω της εγγύτητάς της στη βιομηχανική βάση της Τουρκίας και των συγκριτικά φθηνότερων επιλογών αποστολής προς το Ισραήλ.

Τα στοιχεία της TIM δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ελλάδα εκτινάχθηκαν στα 375 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, αυξημένες κατά 71% από 219 εκατομμύρια δολάρια τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Τα ισραηλινά στοιχεία του Μαΐου δεν δείχνουν αύξηση της ποσότητας των εισαγωγών από την Ελλάδα, παρά τις τουρκικές επανεξαγωγές.

Ένας άλλος Τούρκος επιχειρηματίας εξήγησε ότι οι τουρκικές εξαγωγές, αν και περνούν από την Ελλάδα, εξακολουθούν να καταγράφονται ως εισαγωγές από την Τουρκία στις ισραηλινές στατιστικές, επειδή παραμένουν τουρκικά προϊόντα.

Ο Murat Yapıcı, γενικός διευθυντής της εταιρείας συμβούλων My Advisor, δήλωσε στο MEE ότι τα ισραηλινά αρχεία αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το διμερές εμπόριο, καθώς βασίζονται στην προέλευση των αγαθών, ακόμη και αν αυτά περνούν από τρίτες χώρες όπως η Ελλάδα.

“Αυτό το παράλληλο εμπόριο μπορεί να συνεχιστεί για μερικούς μήνες ακόμη, αλλά οι ισραηλινές εταιρείες ευθυγραμμίζονται γρήγορα με εναλλακτικούς προμηθευτές σε άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ισπανία και η Ιταλία”, δήλωσε ο δεύτερος επιχειρηματίας. “Η Τουρκία ήταν ο καθαρός εξαγωγέας προς το Ισραήλ και τώρα αντιμετωπίζουμε την απώλεια αυτής της αγοράς”.

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ήταν 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, με το 76% να είναι τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Η Τουρκία ήταν βασικός προμηθευτής προσιτών προϊόντων στο Ισραήλ.

Στις αρχές Μαΐου η Τουρκία δήλωσε ότι σταματά τις εξαγωγές προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, επικαλούμενη την “επιδεινούμενη ανθρωπιστική τραγωδία” στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Λωρίδα της Γάζας πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς, η οποία συνεχίζεται από τις 7 Οκτωβρίου, με τα Ηνωμένα Έθνη και τις οργανώσεις αρωγής να προειδοποιούν για επικείμενο λιμό.

Ο πόλεμος ξεκίνησε με την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, και την ομηρία περίπου 250 ανθρώπων.

Η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει σκοτώσει τουλάχιστον 36.000 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, και έχει καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Τουρκία είναι ένας από τους επικριτές του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι διαπράττει “εγκλήματα πολέμου” και “γενοκτονία”. Στις αρχές Μαΐου το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε εμπορική συναλλαγή με το Ισραήλ μέχρι να επιτρέψει την ανεμπόδιστη είσοδο βοήθειας στη Γάζα κατά τη διάρκεια της επίθεσής του κατά των μαχητών της Χαμάς.

Η εμπορική δράση της Τουρκίας κατά του Ισραήλ ακολούθησε τις εγχώριες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης επειδή δεν διέκοψε νωρίτερα το εμπόριο.

Πηγή: Turkish Minute 

Militaire News

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.