Σημαντική Απόφαση του Αρείου Πάγου: Αναγνώριση δικαιωμάτων ιδιωτών ιδιοκτητών επί καταγεγραμμένου δημοσίου κτήματος



Με πρόσφατη απόφαση του, ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε την κυριότητα ιδιωτών ιδιοκτητών σε ακίνητο (εντός καταγεγραμμένου δημόσιου κτήματος) που βρίσκεται στον παραλιακό οικισμό του Κάτω Αγίου Πέτρου στο νησί της Άνδρου. Σε μια μακροχρόνια διαφορά με το Ελληνικό Δημόσιο, ο Άρειος Πάγος, με την υπ’ αριθμ. 1490/2023 απόφαση του, επιβεβαίωσε τη σημασία της μακροχρόνιας νομής και της καλής πίστης στις αντιδικίες μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου για δημόσια κτήματα.

Σημασία της Απόφασης: Το Ανώτατο Δικαστήριο τόνισε ότι και το Δημόσιο οφείλει να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς περί απόκτησης κυριότητας ακινήτου ως αδεσπότου, καθώς και τους ισχυρισμούς περί κακής πίστης του ιδιώτη νομέα. Αφού υπογράμμισε τη σημασία του ιστορικού πλαισίου στο νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς των Κυκλάδων, ξεκαθάρισε ότι η πράξη της καταγραφής μιας περιοχής ως δημόσιο κτήμα δεν αποτελεί από μόνη της κώλυμα στην αναγνώριση της κυριότητας ιδιωτών στη βάση της έκτακτης χρησικτησίας.


Λεπτομέρειες της Υπόθεσης: Η νομική διαμάχη ξεκίνησε το 2017 με αγωγή των ιδιωτών ιδιοκτητών που έγινε δεκτή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο. Ακολούθως δικαιώθηκαν και από το Εφετείο, που απέρριψε την έφεση του Δημοσίου. Η υπόθεση κορυφώθηκε με την άσκηση αναίρεσης από το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο. Οι ενάγοντες, εκπροσωπούμενοι από τον δικηγόρο Αριστείδη Γουλανδρή, εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας Τσιμπανούλης & Συνέταιροι, υποστήριξαν την κυριότητα τους επί της αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας στη βάση της έκτακτης χρησικτησίας με έμφαση στην μακροχρόνια καλόπιστη νομή των ιδίων και των δικαιοπαρόχων τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου για κτήση κυριότητας ακινήτου ως διάδοχο του Τουρκικού Δημοσίου ή ως αδεσπότου, συνεκτιμώντας τις συνθήκες της συγκεκριμένης υπόθεσης και το σύνολο του αποδεικτικού υλικού.

Δήλωση του πληρεξουσίου Δικηγόρου: «Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου έχει εξέχουσα σημασία διότι αποσαφηνίζει ζητήματα εμπραγμάτου δικαίου στις διενέξεις ιδιωτών με το Ελληνικό Δημόσιο και επιβεβαιώνει την δυνατότητα αναγνώρισης της κυριότητας των ιδιωτών στη βάση της έκτακτης χρησικτησίας επί δημοσίων κτημάτων», δήλωσε ο Αριστείδης Γουλανδρής, δικηγόρος που εκπροσώπησε τους ενάγοντες. «Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία όχι μόνο δικαιώνει τους εντολείς μας, αλλά θέτει ένα σημαντικό νομολογιακό προηγούμενο για παρόμοιες υποθέσεις δημοσίων κτημάτων στις Κυκλάδες».


Θετικός αντίκτυπος: Η απόφαση αναμένεται να έχει σημαντικές θετικές προεκτάσεις για χιλιάδες άλλους ιδιοκτήτες που τυγχάνει να έχουν δικαιώματα στη συγκεκριμένη περιοχή της Άνδρου, όπου, 22 χρόνια μετά την αρχική καταγραφή του δημοσίου κτήματος, και παρά τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, η διεκδίκηση του Δημοσίου εξακολουθεί να υφίσταται και το ζήτημα παραμένει μετέωρο.

b2green

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.