Τι συμβαίνει με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου




Του Λέανδρου Ρακιντζή

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ύστερα από έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών και της Εταιρείας ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) αποκαλύφθηκε, ότι κυκλώματα υπαλλήλων του Δημοσίου ή υπεργολάβων διαχειριστών των ακινήτων της ΕΤΑΔ προέβαιναν σε παράνομες μισθώσεις ακινήτων, ακόμα και σταδίου για συναυλία, χωρίς ποτέ το Δημόσιο να εισπράξει έσοδα και ότι ο υπάλληλος στον οποίο η ΕΤΑΔ ανέθεσε τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων της δέχθηκε επίθεση από αγνώστους και ξυλοκοπήθηκε άγρια. Για την επίθεση αυτή η ΕΤΑΔ κατάθεσε μήνυση, που μάλλον οδεύει για το αρχείο, κατά αγνώστων δραστών, όπως συμβαίνει συνήθως.

Με τη λέξη "κυκλώματα" καλύπτονται διάφορες ενδουπηρεσιακές δραστηριότητες ψευδεπίγραφης νομιμότητας γνωστών - αγνώστων δημοσίων και δημοτικών  υπαλλήλων, οι οποίοι με την επίκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του τεκμηρίου αθωότητας δεν αποκαλύπτονται, που κάνουν χρήση της δημόσιας εξουσίας για ίδιο όφελος, διατηρούν διασύνδεση με όλη την ιεραρχία για αμοιβαίες εξυπηρετήσεις και όχι μόνο, αλλά τα ανώτερα κλιμάκια και οι πολιτικοί, όταν τύχει η " στραβή" δεν γνωρίζουν τίποτα. Σαφώς υπάρχει ιεραρχική και πολιτική κάλυψη, γιατί ο διορισμός των προϊσταμένων των υπηρεσιών γίνεται κατόπιν πολιτικής επιλογής. Ο πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος των υπαιτίων παρουσιάζει εγγενείς δυσχέρειες λόγω συνενοχής και συναδερφικής αλληλεγγύης και τελικά τιμωρούνται οι αναλώσιμοι. Συνήθως οι επικεφαλής των κυκλωμάτων είναι άτομα υπεράνω υποψίας, που παραμένουν άγνωστα και δεν εμπλέκονται άμεσα, αλλά με παρένθετα πρόσωπα, όπως το κύκλωμα των εκβιαστών του Δήμου Αθηναίων, γιατί δεν νοείται κύκλωμα με εξωτερικό αρχηγό. Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες εξατμίζονται σταδιακά μέσα από μακροχρόνιες και δαιδαλώδεις, με ανάμειξη δικηγόρων, διαδικασίες και ομερτά μετά τις πρώτες αποκαλύψεις.

Έχω περιγράψει σε γενικές γραμμές με προηγούμενο άρθρο μου (Capital 7-6-24 "Της εξαγοράς των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων το ανάγνωσμα") το θέμα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που έχει δύο σκέλη: Α) Γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να διαφυλάξει και εκμεταλλευτεί τη περιουσία του, Β) Πως θα γίνει η επωφελής εκμετάλλευση, αξιοποίηση και διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας.

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι απλή: Γιατί εδώ είναι Ελλάδα, όπου οι θεσμοί ιδίως η Δικαιοσύνη, Αστυνομία, ο δημόσιος έλεγχος υπολειτουργούν (επιεικώς) και καθένας μπορεί να κλέψει το δημόσιο χρήμα ατιμωρητί, ενώ αντίθετα όσοι προσπαθούν να διαφυλάξουν το δημόσιο χρήμα τρώνε ξύλο από αγνώστους!!! δράστες, όπως συνέβη με τον υπάλληλο της ΕΤΑΔ και τον αρχαιολόγο στη Μύκονο.

Με το νέο ΠΚ (ν.4619/2019) καταργήθηκε ο ν.1608/1950 "περί καταχραστών δημοσίου χρήματος", που ήταν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη προστασία της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να θεσπιστεί εκ νέου. Το Δημόσιο, ενώ έχει τεράστια ακίνητη περιουσία λόγω ανεπάρκειας των υπηρεσιών του δεν την αξιοποιεί, όπως συμβαίνει με τα Ολυμπιακά Ακίνητα, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα και λεηλατήθηκαν από τους συνήθεις υπόπτους. Το επιχείρημα, ότι οι  αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες δεν ευσταθεί, γιατί δεν παράγουν έργο ανάλογο με τη στελέχωση τους. Σαφώς υπάρχει διαχρονική υπηρεσιακή και πολιτική ευθύνη της εκάστοτε ηγεσίας, που ποτέ δεν αναζητήθηκε.

Στο Β ερώτημα: Είναι γεγονός, ότι στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την ίδρυση νέων οργανισμών, μετασχηματισμό και εξυγίανση των υπαρχόντων, που, όπως αποδείχθηκε, ήταν απλά μερεμέτια σε ένα σύστημα που δεν λειτουργούσε. Ήδη κατατέθηκε νομοσχέδιο, που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας δομής στην ΕΤΑΔ και δίνει κίνητρα για την προσέλκυση νέων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, που με τη χρήση της τεχνογνωσίας του ΤΑΙΠΕΔ θα αξιοποιήσουν τα ακίνητα της ΕΤΑΔ. Παράλληλα με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα θα γίνει απογραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία θέλω να πιστεύω, ότι αυτή τη φορά με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα το Δημόσιο θα ανακαινίσει πολλά κεντρικά ακίνητα του, όπου θα μεταφερθούν δημόσιες υπηρεσίες ή αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο, ώστε να αποκτήσει ξανά ζωή το Κέντρο της Αθήνας.

* ΟΛέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

capital.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.