Σφοδρά πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το πόρισμα του Αρείου Πάγουγια το σκάνδαλο των υποκλοπών





Σφοδρή είναι η πολιτική αντιπαράθεση, που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Είτε εντός της Βουλής, είτε μέσω σφοδρών ανακοινώσεων ή δημόσιων τοποθετήσεων, το…θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη, με τις αντιδράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, να είναι έντονες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μίας κοινής πρωτοβουλίας της αντιπολίτευσης, στον απόηχο του πορίσματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.


Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, μέσω πηγών, δηλώνει, ουσιαστικά, δικαιωμένη από τη στάση που τήρησε όλο αυτό το διάστημα γύρω από την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. "Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της. Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνη", ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Το πόρισμα

Νωρίς χθες το πρωί, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, που είχε και την πρωτοβουλία της αναβάθμισης της έρευνας και την ανάθεσή της στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της έρευνας για τις καταγγελίες περί τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Από την έρευνα της Δικαιοσύνης δεν προέκυψε σύνδεση της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το κακόβουλο λογισμικό Predator και τις καταγγελλόμενες παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών, κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων.

-Η υπόθεση ως προς την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έτερες κρατικές υπηρεσίες και φυσικά πρόσωπα που διετέλεσαν σε νευραλγικές θέσεις αρχειοθετείται από τον αντεισαγγελέα, Αχιλλέα Ζήση, που υπέβαλε πόρισμα 300 σελίδων, όσο και από την ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία συμφώνησε με το πόρισμα.

-Παραπέμπονται σε δίκη για πλημμέλημα, λόγω του επιεικέστερου νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, τέσσερα πρόσωπα, εκπρόσωποι εταιρειών που ενεπλάκησαν με το κακόβουλο λογισμικό.

Μαίνεται η αντιπαράθεση

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο. "Με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά.

Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων. Για αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση", ανέφερε, σε σχόλιό του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. "Η ανάρτηση του κ. Κασσελάκη είναι άκρως αποκαλυπτική για τρεις ξεχωριστούς λόγους:

Πρώτον, για το πόσο υποκριτικά αντιλαμβάνεται τον ρόλο του. Ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παριστάνει ότι σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, αλλά, ως "απλός πολίτης" που κάνει τις διακοπές του στα σοκάκια της Μυκόνου, μπορεί να λέει και μια κουβέντα παραπάνω.

Δεύτερον, για το ότι είναι γνήσιος συνεχιστής του κόμματος των αμετάκλητα καταδικασμένων από τη Δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα. Εκείνων που κυβέρνησαν υπονομεύοντας τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν "παραϋπουργεία Δικαιοσύνης” στο Μαξίμου, όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα κυνικά είχε παραδεχθεί ο πρώην Υπουργός Σταύρος Κοντονής. Οι δικαστές αποφασίζουν όπως εκείνοι κρίνουν, με βάση τον ανεξάρτητο ρόλο τους.

Τρίτον, γιατί εκφράζει, με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο, το θράσος που διαχρονικά χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να απολογηθούν για τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισαν "νύχτα”, λίγο πριν φύγουν από την εξουσία και ο οποίος φαίνεται ότι εφαρμόζεται σε μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις, κουνάνε και το δάχτυλο", επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.

Οι αιχμές από την πλευρά της αντιπολίτευσης για το Κράτος Δικαίου, όπως έλεγαν στελέχη, προσκρούει στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία έκανε ειδική μνεία ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αφορμή η συζήτηση εντός της συνεδρίασης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. "Είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα δράσεων υπέρ της διαφάνειας. Είναι μια πορεία την οποία πρόσφατα αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πείσμα όσων εξαπέλυαν μύδρους κατά της κυβέρνησης για τα θέματα κράτους δικαίου. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε και δικαίωσε απόλυτα την πολιτική της κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι μία από τις εννέα χώρες που παρουσίασε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τα ζητήματα του κράτους δικαίου. Θέλω να θυμίσω ότι ο τελικός και μόνος κριτής, αντικειμενικός κριτής για τα ζητήματα του κράτους δικαίου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ετήσιες εκθέσεις, τις οποίες εκδίδει για όλα τα κράτη-μέλη", τόνισε ο πρωθυπουργός.


Η κόντρα κυβέρνησης-κομμάτων αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε και σε σκηνικό Ολομέλειας της Βουλής. "Ήρθε η μέρα, ναι είναι σήμερα που η Δικαιοσύνη απεφάνθη. Και είπε ότι όλες οι ύβρεις που εκτοξεύσατε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν συκοφαντίες, ήταν ψέματα ήταν έωλα πράγματα δεν στηρίζονται στο νόμο και στα πραγματικά περιστατικά και γεγονότα που είχε αυτή η έρευνα…Δεν υπηρετήθηκε η πολιτική σας εξιστόρηση από τα πράγματα. Τι να κάνουμε; Όλοι οι θεσμοί της Δημοκρατίας μας κατέληξαν ότι ναι δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση σε αυτό που ήταν οι παράνομες παρακολουθήσεις. Το έχουν πει όλοι σε όλους τους τόνους. Δεν σας αρέσει; Το καταλαβαίνω", σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Δριμεία ήταν η επίθεση από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. "Η απόφαση για αρχειοθέτηση λειτουργεί ως ένα προσωρινό πλυντήριο ευθυνών των σημερινών κυβερνώντων. Όσο θα είστε. Γιατί τα πράγματα σε κάθε δημοκρατία αλλάζουν και όταν αλλάξουν όλα θα μπουν σε έναν άλλο δρόμο, θα λειτουργούν κανονικά οι θεσμοί", σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. "Όχι μόνο δε θα σιωπήσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του παρακράτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σφράγισε ανεξίτηλα την πολιτική του κληρονομιά. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα τον καταγράψει ως τον εντολέα της λειτουργίας του σκοτεινού παρακρατικού μηχανισμού", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. "Η κοινοβουλευτική ομάδα μας, ο Στέφανος Κασσελάκης, με το που ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο νιώσαμε μια βαθιά έκπληξη και ανησυχία. Δεν περιμέναμε μία τέτοια εξέλιξη. Πιστεύαμε ότι η δικαστική έρευνα θα ρίξει άπλετο φως…Έρχεται η εισαγγελέας να μας πει ότι αυτό ήταν σύμπτωση. Δεν οφείλουμε να πούμε ότι εμάς μας φαίνεται απολύτως παράλογο και αναληθές; Τι να πούμε; Να κρύψουμε την αλήθεια;", ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, συμφωνώντας με τον κ. Ανδρουλάκη ότι η ανακοίνωση της εισαγγελέως "δε δίνει απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα που έχουν τεθεί".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει πρόσβαση σε ολόκληρο το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης, είτε μέσω της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, είτε με εμπιστευτικότητα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.