Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της Αλγερίας να στείλει καύσιμα στον Λίβανο




Η Αλγερία έχει ιστορικό αποστολής καυσίμων στο Λίβανο και η λιβανέζικη κυβέρνηση λαμβάνει πρόσθετη βοήθεια από το Ιράκ.

Μια δωρεά καυσίμων από την Αλγερία προς τον Λίβανο αναμένεται να αποσταλεί σε μια ύστατη προσπάθεια να βοηθηθεί η Βηρυτός με τα χρόνια προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με περιφερειακές ειδήσεις, το πρώτο φορτίο 30.000 τόνων μαζούτ από την κρατική Sonatrach θα αναχωρήσει για τον Λίβανο μέσα στις επόμενες ώρες.

Η κρατική ραδιοφωνική υπηρεσία της Αλγερίας είχε δηλώσει ότι η βορειοαφρικανική χώρα θα αρχίσει αμέσως να προμηθεύει τον Λίβανο με καύσιμα για τα εργοστάσιά του. Η είδηση ακολούθησε την ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου, Electricite du Liban, η οποία ανακοίνωσε πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης, μεταξύ άλλων και σε κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως το αεροδρόμιο της Βηρυτού, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. 

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν ήταν σαφείς. Η εταιρεία συμβούλων Argus με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι η πρωτοβουλία βρισκόταν ακόμη σε «προκαταρκτικό» στάδιο.

Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Ουαλίντ Φαγιάντ συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Αλγερίας στη Βηρυτό, Ρασίντ Μπελμπακί, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της δωρεάς καυσίμων. Οι δύο τους συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για να οριστικοποιήσουν την ποσότητα των καυσίμων και το χρονοδιάγραμμα για την παράδοσή τους, ανέφερε το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Λίβανος υποφέρει από πολύωρες διακοπές ρεύματος εδώ και δεκαετίες, με την Electricite du Liban να μην είναι σε θέση να παρέχει ενέργεια στη χώρα όλο το εικοσιτετράωρο. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση του Λιβάνου το 2019. Ορισμένοι κάτοικοι βασίζονται σε γεννήτριες που λειτουργούν με καύσιμα για να παρέχουν ρεύμα κατά τη διάρκεια των κενών, αλλά η λύση αυτή είναι απλησίαστη για πολλούς εν μέσω κρίσης.

Η προμήθεια μαζούτ από την Αλγερία παρέχει στον Λίβανο μια βραχυπρόθεσμη λύση για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης εν μέσω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον Κόλμπι Κόνελι, διευθυντή του προγράμματος Οικονομίας και Ενέργειας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

«Το πρόβλημα του Λιβάνου είναι ότι έχει σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με μαζούτ, αλλά δεν έχει εγχώρια παραγωγή και δεν υπάρχει τρόπος να προμηθευτεί από το εσωτερικό», δήλωσε ο Κόνελι στο Al-Monitor. «Με τη νομισματική και οικονομική κρίση να καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πληρωμή των εισαγωγών, δεν είναι ότι υπάρχει έλλειψη προμήθειας εκεί έξω, απλώς δεν έχουν τη δυνατότητα να την πληρώσουν σε δολάρια».

Οι εισαγωγές ενέργειας συνήθως πληρώνονται σε δολάρια. Η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας της από το 2019 και σήμερα διαπραγματεύεται σε περίπου 89.000 λίρες ανά δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς. Το νόμισμα ήταν συνδεδεμένο με περίπου 1.500 λίρες ανά δολάριο από το 1997, αλλά η κυβέρνηση μεταπήδησε σε ισοτιμία 15.000 λιρών ανά δολάριο το 2022 σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με την ισοτιμία του δρόμου.

Το όφελος για την Αλγερία από τη ρύθμιση δεν είναι σαφές. Σε έκθεσή της, η εταιρεία επιχειρηματικών πληροφοριών S&P Global ανέφερε ότι είναι «ασαφές» το πώς ο Λίβανος θα πληρώσει την Αλγερία για το μαζούτ. «Είναι δύσκολο να πούμε τι κερδίζει η Αλγερία από αυτό», δήλωσε ο Κόνελι.

Ο Κόνελι πρόσθεσε ότι το μαζούτ έχει σχετικά μικρότερη αξία από το ντίζελ ή τη βενζίνη και ότι η δωρεά «δεν είναι κάτι που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά».

Η Αλγερία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά είναι επίσης μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και θέλει να ενισχύσει την ημερήσια παραγωγή της, η οποία ανέρχεται σε περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με άρθρο στο oilprice.com.

Η βορειοαφρικανική χώρα έχει προμηθεύσει με καύσιμα τον Λίβανο στο παρελθόν. Η Sonatrach προμήθευε με καύσιμα τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής του Λιβάνου μέχρι ένα σκάνδαλο το 2020, κατά το οποίο η Electricite du Liban κατηγόρησε την εταιρεία για την αποστολή ελαττωματικών καυσίμων. Η Sonatrach δεν ανανέωσε τη σύμβασή της με τον Λίβανο στο τέλος εκείνου του έτους, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο L’Orient Today.

Ωστόσο, η Αλγερία έστειλε και πάλι καύσιμα στον Λίβανο το 2022, εξάγοντας εκείνο το έτος 103 εκατομμύρια δολάρια σε αέριο πετρελαίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο δεδομένων του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Πολυπλοκότητας.

Το Ιράκ αύξησε τη μηνιαία αποστολή βαρέος μαζούτ στο Λίβανο σε 125.000 τόνους αντί των 100.000 τόνων που ήταν προηγουμένως. Το πετρέλαιο αναμένεται να φορτωθεί στις 26 Αυγούστου, ανέφερε τη Δευτέρα το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων.

Το δημοσίευμα δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες. Προηγούμενες συμφωνίες ανταλλαγής καυσίμων μεταξύ του Ιράκ και του Λιβάνου περιλάμβαναν μια πολύπλοκη συμφωνία σύμφωνα με την οποία το Ιράκ παρέχει καύσιμα σε αντάλλαγμα για υπηρεσίες που παρέχονται σε Ιρακινούς πολίτες. Ωστόσο, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής του Λιβάνου δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν τα βαρέα καύσιμα του Ιράκ και ο Λίβανος πρέπει να πουλήσει τα ιρακινά καύσιμα για να αγοράσει καύσιμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με την S&P Global.

Πηγή: Al Monitor

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.