Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Ελλάδα και Κύπρος έρμαια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής;




Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Ελλάδα και Κύπρος έρμαια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής;

Γραφει ο Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης

Στις 29 Αυγούστου συνέρχεται το άτυπο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο θα συμμετέχει και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Ευρωπαΐκή Ένωση με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας και της Κύπρου προσκάλεσε την Τουρκία να συμμετέχει στις εργασίες του εν λόγω συμβουλίου, κατά παράβαση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων τον Ιούλιο του 2019, όταν η Τουρκία επιχειρούσε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ!

Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, το καλοκαίρι του 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Τουρκία όχι μόνο συνέχιζε τις εργασίες γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, αλλά  ξεκινούσε και δεύτερη γεώτρηση βορειοανατολικά της Κύπρου εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων!

Η Ευρωπαΐκή Ένωση αποφάσισε τότε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία αεροπορικών μεταφορών με την Τουρκία, ανέστειλε τις εργασίες του συμβουλίου σύνδεσης και του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, καθώς επίσης μείωσε και την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία.

Εύλογα λοιπόν ανακύπτει το ερώτημα τι άλλαξε από το 2019 μέχρι σήμερα στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ώστε να προσκαλείται η Τουρκία να συμμετέχει στις εργασίες του επικείμενου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ;

Η απάντηση εν προκειμένω είναι ότι η στάση της Τουρκίας όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, με την αποφυγή καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την αποφυγή καταδίκης των σφαγών 1200 αθώων πολιτών και την απαγωγή 240 ομήρων από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, αλλά και με την τουρκική εισβολή και κατοχή στη βορειοανατολική Συρία.

Ετσι παρατηρείται το άκρον άωτον του παραλόγου: αντί η Τουρκία να απολογηθεί για τις έκνομες δραστηριότητες της και να ζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων της με την ΕΕ, η ΕΕ προσκαλεί την Τουρκία να συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων!

Και σε αυτή την κατάσταση του παραλόγου συμμετέχουν ασμένως η Ελλάδα και η Κύπρος, έρμαια  της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας τη συγκατάθεση τους για την πρόσκληση του τούρκου υπουργού εξωτερικών!

Με άλλα λόγια, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών προσκαλείται από την Ελλάδα και την Κύπρο να συμμετέχει στις εργασίες  ενός θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ο τούρκος υπουργός εξωτερικών διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο και δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κρατική οντότητα!

Και όχι μόνο. Προσφάτως συνοδεία 50 πολεμικών πλοίων η Τουρκία γιόρτασε την 50η επέτειο εισβολής και κατοχής της Βόρειας Κύπρου και διεμήνυσε σε όλο τον κόσμο ότι  η μόνη λύση του Κυπριακού ζητήματος είναι η διχοτόμηση της Κυπρου σε δύο κράτη και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα ως κρατική οντότητα, κατά παράβαση όλων των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Δυστυχώς, το επιχείρημα που προβάλλεται από  Ελλάδα και Κύπρο ότι η συγκατάθεση τους αποτελεί ένδειξη καλής θέλησης για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, είναι παντελώς αβάσιμο, καθόσον δεν δικαιολογείται με κανένα απολύτως τρόπο από τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δύο κρατών.

Αντιθέτως, η ελληνική και κυπριακή συγκατάθεση εκλαμβάνεται ως στάση αδυναμίας και υποχώρησης των δύο κρατών απέναντι σε πιέσεις τρίτων, οι οποίοι συγκεκαλυμμένα προωθούν την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο της ΕΕ για ίδια πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Και τούτο μένει σύντομα να αποδειχθεί από τα θέματα τα οποία θα επιχειρήσει να  θέσει ο τούρκος υπουργός εξωτερικών στο παρασκήνιο των εργασιών, μεταξύ των οποίων θα είναι  η αναστολή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ως απειλή γαι τη Ευρώπη και γενικότερα η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Με τη μόνη διαφορά όμως ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας  ήταν ανέκαθεν αποσταθεροποιητικός για την ευρωπαΐκή ασφάλεια και θα συνεχίσει να είναι εάν η Ευρωπαΐκή Ένωση δεν επιβάλλει την εξωτερική πολιτική της στην Τουρκία και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο δεν σταματήσουν να είναι έρμαια της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.-

Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου  Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής  Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας  και Εθνικής Ασφάλειας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

Militaire News

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.