Τουρκικής ιδιοκτησίας εταιρεία ενέργειας τροφοδοτεί τις βάσεις του ισραηλινού στρατού




Το τουρκο-ισραηλινό εμπόριο συνεχίζεται μέσω τρίτων χωρών παρά την απαγόρευση των ισραηλινών εξαγωγών και εισαγωγών που ανακοίνωσε η Άγκυρα νωρίτερα φέτος.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ επέκτεινε τη σύμβαση με την τουρκικών συμφερόντων εταιρεία Dorad Energy, η οποία διαχειρίζεται μια μονάδα παραγωγής ενέργειας στην πόλη Άσκελον, ανέφερε η Jerusalem Post στις 9 Αυγούστου. 

Αυτό συμβαίνει παρά την αυξημένη αντι-ισραηλινή ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την απαγόρευση που επέβαλε η Άγκυρα στις ισραηλινές εξαγωγές και εισαγωγές. 

Το Ισραήλ συνέχισε να επιτρέπει τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Άμυνας του στην εταιρεία Zorlu Holding, έναν τουρκικό όμιλο με επικεφαλής τον Αχμέτ Ναζίφ Ζορλού, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται κοντά στον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 


Ο όμιλος με έδρα την Κωνσταντινούπολη είναι εταίρος της Dorad Energy και συνιδιοκτήτης του εργοστασίου με μια ομάδα ισραηλινών επιχειρηματιών. Προμηθεύει ενέργεια στον ισραηλινό στρατό και το υπουργείο Άμυνας από το 2004. 


Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς έχει ζητήσει δασμούς 100% στις τουρκικές εισαγωγές, ωστόσο η Zorlu Holding συνεχίζει να επωφελείται από τη συμμετοχή της στις ενεργειακές υποδομές του Ισραήλ. 

Τον περασμένο μήνα, το διοικητικό συμβούλιο της Dorad Energy, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Zorlu Holding, ενέκρινε την ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή ενέργειας στις βάσεις του ισραηλινού στρατού. 

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση με την Dorad Energy προσαρμόστηκε ώστε να αντικατοπτρίζει ένα ποσοστό έκπτωσης, αλλά δεν ανανεώθηκε. 

“Η Dorad είναι μια ισραηλινή εταιρεία, με μεγαλύτερο μέτοχο το κράτος του Ισραήλ. Οι δραστηριότητές της διεξάγονται σύμφωνα με τους ισραηλινούς νόμους και κανονισμούς”, ανέφερε. 

Οι δεσμοί της Zorlu Holdings με το Ισραήλ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία. Το ιρλανδικό συγκρότημα Fontaines DC ακύρωσε την εμφάνισή του στο Zorlu Center (που ανήκει επίσης στον Ahmet Nazif Zorlu) στην Κωνσταντινούπολη αυτόν τον μήνα λόγω της σύνδεσής του με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας. 

Τον Μάιο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πλήρη απαγόρευση του εμπορίου με το Ισραήλ μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ωστόσο, το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ συνεχίστηκε μέσω τρίτων χωρών, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με ισραηλινά και τουρκικά στατιστικά στοιχεία που επικαλέστηκε το The Cradle στα τέλη Ιουνίου. 

Πηγή: The Cradle

Militaire News


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.