Οι γνωστές εταιρείες στην αφετηρία για την κατασκευή αιολικών πάρκων , αποθήκευσης ενέργειας
Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων για τη συμμετοχή τους σε νέες ενεργειακές επενδύσεις, παρά τις κινήσεις αποεπένδυσης στις οποίες προχώρησαν την τελευταία διετία. Όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό των επιτελείων των εταιρειών, τα έργα "πράσινης" ενέργειας και οι επενδύσεις νέας γενιάς σε αναπτυσσόμενους τομείς, όπως η αποθήκευση ενέργειας και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Διαθέτοντας πλέον ισχυρή ρευστότητα και έναν μεγάλο όγκων έργων, και μάλιστα με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να επανεπενδύσουν ένα μέρος των κεφαλαίων αυτών και πάλι στον τομέα της ενέργειας.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, ο οποίος δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από τον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στην Ελλάδα, παρά την πρόσφατη πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Με βάση τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε πρόσφατα με τη Masdar από το Άμπου Ντάμπι, η ΓΕΚ Τέρνα κατόρθωσε να διατηρήσει δικαίωμα να αγοράσει ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, υπεράκτια αιολικά και αντλησιοταμίευσης), συνολικής ισχύος περίπου 3 GW, τα οποία σχεδιάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της εισηγμένης είναι να ασκήσει το δικαίωμά της αυτό, κάτι που σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει παρουσία στο χαρτοφυλάκιο των έργων νέας γενιάς που θα αναπτύξει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υπό τον έλεγχο της Masdar.
Παράλληλα, η Masdar μπορεί να πουλήσει στη ΓΕΚ Τέρνα το 50% του έργου της Αμφιλοχίας (αποθήκευση ενέργειας μέσω αντλησοταμίευσης) εντός διαστήματος εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δηλαδή της μεταβίβασης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι για όλες αυτές τις αγοραπωλησίες οι δύο πλευρές έχουν προσυμφωνήσει ήδη και το αντίστοιχο τίμημα.
Ασφαλώς, η ΓΕΚ Τέρνα εξακολουθεί να δραστηριοποιείται και στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές πηγές καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, με τη νέα μονάδα στην Κομοτηνή (σε κοινοπραξία με τη Motor Oil) να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το προσεχές διάστημα (έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες δοκιμές λειτουργίας), ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον τομέα παραγωγής ενέργειας του ομίλου.
ΙΝΤΡΑΚΑΤ
Ακόμα πιο ενεργή στον τομέα της ενέργειας είναι η Intrakat, η οποία βρίσκεται σε άλλο στάδιο του αναπτυξιακού της κύκλου συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Ο όμιλος δεν είχε προλάβει να αναπτύξει ιδιαίτερη παρουσία στον τομέα των ΑΠΕ και γενικότερα της ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ουσιαστικά στην εκκίνηση. Οι ΑΠΕ αποτελούν, όμως, έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες για τη μελλοντική στρατηγική ανάπτυξης της Intrakat, μαζί με τις κατασκευές και τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Εξάρχου, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, στόχος είναι τα έργα ΑΠΕ να φτάσουν να συνεισφέρουν το 30% της ετήσιας λειτουργικής κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της άντλησης περισσότερων εσόδων από τις κατασκευές, που σήμερα βρίσκονται σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης. "Εκτιμώ ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια οι κατασκευές θα μας προσφέρουν ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο που θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 δισ. ευρώ, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πετύχουμε τον στόχο αυτό, της ενίσχυσης και των άλλων δύο τομέων", σημείωσε ο κ. Εξάρχου στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας.
Ειδικά όσον αφορά τις ΑΠΕ, ο κ. Εξάρχου χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία με τον όμιλο της ΔΕΗ, πιθανώς ακόμα μεγαλύτερης κι από την εξαγορά της Άκτωρ. Η συμφωνία αυτή θα επιταχύνει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου έργων συνολικής δυναμικότητας 1,7 GW, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρει και 1 δισ. ευρώ στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, καθώς η Intrakat θα αναλάβει το κατασκευαστικό αντικείμενο. Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι η ΔΕΗ, λόγω των δικών της αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, θα αποτελεί και αγοραστή της παραγόμενης ενέργειας των έργων, ακριβώς λόγω της συνεργασίας αυτής.
Πάντως, η Intrakat συνεχίζει να αναζητά και πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, επιδιώκει την απόκτηση κάποιων ακόμα αιολικών πάρκων που βρίσκονται σε λειτουργία και προσφέρουν σημαντική απόδοση (έχουν δηλαδή υψηλές ταρίφες), για τα οποία θα μπορεί να εξυπηρετεί με άνεση και τον δανεισμό τους. "Είναι δύσκολο όχι μόνο να βρεθούν τέτοια έργα, αλλά και να διατίθενται προς πώληση, αλλά το προσπαθούμε", τόνισε ο κ. Εξάρχου.
ΑΒΑΞ
Τη δική του επιστροφή στην ενέργεια, μετά την πώληση της Volterra, σχεδιάζει και ο όμιλος Άβαξ. Τον τελευταίο χρόνο έχει συστήσει μια νέα θυγατρική εταιρεία, την Ixion, την οποία στελεχώνουν άνθρωποι που εργάζονταν στη Volterra κι έχουν σημαντική τεχνογνωσία από τον κλάδο της ενέργειας. Η Ixion θα τοποθετηθεί σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, η αποθήκευση ενέργειας αλλά και η ηλεκτροκίνηση, όπως ανέφερε στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων ο κ. Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος του ομίλου Άβαξ.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Παράλληλα, και παρότι, όπως φαίνεται προς το παρόν, η Ελλάκτωρ θα μετασχηματιστεί σε μια εταιρεία συμμετοχών, με έμφαση στην ανάπτυξη κι εκμετάλλευση ακινήτων, αλλά και τις παραχωρήσεις, μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και μια νέα επένδυση στον τομέα της "πράσινης" ενέργειας. Η συνεργασία με τον όμιλο Motor Oil, που παραμένει μέτοχος της Ελλάκτωρ, και οι καλές σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί μεταξύ του ομίλου Βαρδινογιάννη και της Reggeborgh Invest του κ. Χ. Χόλντερμαν, δεν αποκλείεται να μεταφραστούν και σε κάποια από κοινού επένδυση σε έναν από τους πλέον υποσχόμενους τομείς του εγχώριου επιχειρείν στο μέλλον.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια