Η Τουρκία αποκλείει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 από το νέο σχέδιο της για την αεράμυνα
Η Τουρκία ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός νέου έργου αεράμυνας με την ονομασία Steel Dome, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις δυνατότητες αεράμυνας της χώρας. Το έργο εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 6 Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία δεν περιλαμβάνεται στο έργο. Η Άγκυρα είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι στράφηκε στη Ρωσία για τους πυραύλους αυτούς μετά την άρνηση των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ να πουλήσουν τα απαραίτητα αμυντικά συστήματα στην Τουρκία.
Το Steel Dome αποτελείται από διάφορα εγχώρια συστήματα αεράμυνας που αναπτύχθηκαν από κορυφαίες τουρκικές αμυντικές εταιρείες, όπως η Aselsan, η Roketsan και η MKE. Το έργο θα ενσωματώσει προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, για τη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου δικτύου αεράμυνας.
Τα βασικά στοιχεία του Steel Dome περιλαμβάνουν τα συστήματα αεράμυνας Korkut, Hisar-a+, Gökdemir, Göker, Gökberk, Hisar-o+ και Si̇per της Aselsan. Τα συστήματα αυτά θα συνεργάζονται για να παρέχουν ολοκληρωμένη προστασία από ένα ευρύ φάσμα εναέριων απειλών, από πυραύλους χαμηλού υψομέτρου έως αεροσκάφη μεγάλου υψομέτρου.
Η συνεισφορά της Roketsan στο έργο περιλαμβάνει διάφορα προηγμένα αμυντικά συστήματα. Το οπλικό σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας Alka έχει σχεδιαστεί για την εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων μικρών απειλών με τη χρήση τεχνολογίας λέιζερ. Το κινητό σύστημα αεράμυνας Burç προσφέρει προστασία από ένα ευρύ φάσμα εναέριων απειλών με τους εξελιγμένους αισθητήρες και τις αμυντικές του δυνατότητες. Το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Sungur παρέχει αποτελεσματική άμυνα μικρής εμβέλειας κατά αεροσκαφών και πυραύλων. Επιπλέον, το σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Siper προορίζεται για προστασία μεγάλου βεληνεκούς, στοχεύοντας απειλές μεγάλου ύψους και μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων cruise. Μαζί, τα συστήματα αυτά στοχεύουν στην αντιμετώπιση διαφόρων εναέριων απειλών, ενισχύοντας τις συνολικές αμυντικές ικανότητες.
Το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Βιομηχανιών (TÜBİTAK SAGE) και η Εταιρεία Μηχανικής και Χημικής Βιομηχανίας (MKE) θα διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο στο έργο. Το TÜBİTAK SAGE θα επικεντρωθεί στην έρευνα, την ανάπτυξη και την κατασκευή πρωτοτύπων κρίσιμων συστημάτων, ενώ η MKE θα παρέχει προηγμένα όπλα και πυρομαχικά.
Το έργο Steel Dome στοχεύει στη δημιουργία μιας ισχυρής ασπίδας αεράμυνας με την ενσωμάτωση αισθητήρων, μονάδων επικοινωνίας, σταθμών διοίκησης και ελέγχου και εργαλείων λήψης αποφάσεων με τεχνητή νοημοσύνη. Το σύστημα αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες της Τουρκίας, αλλά και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι πιθανών απειλών.
Ο αποκλεισμός των προηγμένων πυραύλων S-400 της Τουρκίας από το νέο αμυντικό της σχέδιο αναδεικνύει τον αντίκτυπο των προηγούμενων κρίσεων με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η απόφαση υπογραμμίζει την περίπλοκη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων σχετικά με την απόκτηση του ρωσικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος.
Τον Δεκέμβριο του 2017 η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά δύο παρτίδων του πυραυλικού συστήματος S-400, η μία για άμεση παράδοση. Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι είχε μεταφερθεί στη Ρωσία προκαταβολή για τα συστήματα S-400, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανέφεραν επίσης ότι η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κοινή παραγωγή του συστήματος S-500 στο μέλλον.
Η αγορά των S-400 προκάλεσε σημαντική ανησυχία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Υποστήριξαν ότι το σύστημα θα μπορούσε να συλλέγει πληροφορίες για τις αμυντικές επιχειρήσεις και τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, μοιράζοντας ενδεχομένως τα δεδομένα αυτά με τη Ρωσία.
Παρά τις ανησυχίες αυτές, τα πρώτα εξαρτήματα του συστήματος S-400 έφτασαν στην Τουρκία στις 12 Ιουλίου 2019, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Το 2021 η αμερικανική κυβέρνηση απέσυρε επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 το 2017.
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενεργοποίηση των πυραύλων S-400 ή η αγορά δεύτερης παρτίδας θα πυροδοτήσει βαρύτερες κυρώσεις βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA). Στις 14 Δεκεμβρίου 2020 οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (Savunma Sanayii Başkanlığı, SSB) και σε ορισμένα από τα κύρια στελέχη της για την προμήθεια των S-400
Κατά τη διάρκεια ετήσιας συνάντησης με δημοσιογράφους στις 16 Δεκεμβρίου 2023 στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ συζήτησε το σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία. Ο Γκιουλέρ ανέφερε διακριτικά ότι, ενώ το σύστημα S-400 δεν είναι επί του παρόντος ενεργό, θα αναπτυχθεί αν χρειαστεί.
“Πρόκειται για ένα αμυντικό σύστημα. Δεν χρησιμοποιούμε ένα αμυντικό όπλο όταν κάποιος μας επιτίθεται; Καμία χώρα δεν εξαπολύει επίθεση σε μια άλλη δηλώνοντας: “Θα σου επιτεθώ σε δύο ώρες”. Σε ένα σενάριο πολέμου, πρέπει να μετακινήσεις τα αεροσκάφη σου, να λειτουργήσεις εκατοντάδες τρένα και να δηλώσεις κινητοποίηση κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, για μια χώρα είναι πολύ δύσκολο να εξαπολύσει αεροπορική επίθεση σε μια άλλη χωρίς να το αντιληφθεί κανείς”, δήλωσε ο Γκιουλέρ στους δημοσιογράφους.
Στο παρελθόν είχε γίνει γνωστό ότι η Τουρκία δεν διατηρούσε το σύστημα S-400 σε ενεργή κατάσταση. Η αποκάλυψη ότι οι πύραυλοι είναι αποθηκευμένοι σε άγνωστη τοποθεσία έγινε σε ομιλία του πρώην υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια συζητήσεων στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού του κοινοβουλίου στις 22 Νοεμβρίου 2022.
Ο Ακάρ δεν αποκάλυψε την τοποθεσία όπου αποθηκεύονται οι πύραυλοι, αλλά υποστήριξε ότι είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν σε περίπτωση απειλής και μόλις ληφθεί η απόφαση για το πού θα τοποθετηθεί το σύστημα αεράμυνας. Οι παρατηρήσεις του έδειξαν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αναβάλει τα σχέδια για την ενεργοποίηση των S-400 και δεν θα λάβει σύντομα απόφαση για το πού θα τους αναπτύξει.
Μίλησε επίσης για τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά και την ανάπτυξη του συστήματος S-400, καθώς προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι οι πύραυλοι δεν είναι τίποτα περισσότερο από άχρηστα σωστικά μέσα.
“Ο S-400 απαιτεί χρόνο μεταφοράς και μετά από 30 λεπτά σύμφωνα με το εγχειρίδιο, αλλά θα πω μια ώρα, θα είναι έτοιμος στην τοποθεσία στην οποία μεταφέρθηκε. Όλα είναι έτοιμα, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκεί”, δήλωσε ο Ακάρ.
Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ιδίως στις κοινωνικές πλατφόρμες, έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το γιατί αποκτήθηκε το σύστημα S-400, εάν δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί. Σε απάντηση αυτών των ανησυχιών, κατά καιρούς εμφανίζονται αναφορές που υποστηρίζουν ότι οι S-400 θα ενσωματωθούν στο έργο Steel Dome. Ωστόσο, οι αναφορές αυτές φαίνεται να αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της δημόσιας κριτικής και όχι στην παροχή συγκεκριμένων σχεδίων.
Τον Ιανουάριο η Τουρκία κατάφερε να ξεπεράσει ορισμένα από αυτά τα διπλωματικά και αμυντικά εμπόδια, εγκρίνοντας την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ως αποτέλεσμα, άρθηκαν τα εμπόδια για την πώληση αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Καναδάς αφαίρεσε πρόσφατα τους περιορισμούς στην πώληση οπτικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δεδομένου αυτού του πλαισίου, η Τουρκία είναι απίθανο να επανεξετάσει το θέμα των S-400 και να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση.
Σε παλαιότερη δήλωσή του το 2020 στο CNN Türk, ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία Αλεξέι Γιέρκοφ δήλωσε: “Το αν το σύστημα χρησιμοποιείται ή όχι είναι απόφαση της χώρας που το κατέχει. Η Τουρκία αγόρασε το προϊόν που ήθελε από εμάς. Ο ιδιοκτήτης αυτού του συστήματος είναι η Τουρκία. Εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το τι θα αποφασίσει η Τουρκία. Είτε πηγαίνετε στην παραλία με αυτό, είτε κουβαλάτε πατάτες είτε τοποθετείτε ένα πολυβόλο σε αυτό για πόλεμο, το να το κρατάτε στο ‘γκαράζ’ είναι δικαίωμά σας”.
Εν τω μεταξύ, ο Καβίτ Καγκλάρ, πρώην υπουργός και επιχειρηματίας, γνωστός για τον ρόλο του στη διαμεσολάβηση στην κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού αεροσκάφους που φέρεται να παραβίασε τον εναέριο χώρο της το 2015, δήλωσε σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Κανσού Τσαμλιμπέλ στις 5 Αυγούστου ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδιώξει να απεξαρτηθεί από το σύστημα S-400. Ο Καγκλάρ πρότεινε ότι υπάρχουν πιθανοί αγοραστές για τους S-400, με την Ινδία να αποτελεί ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα. Ανέφερε ότι η Ρωσία είναι απίθανο να αντιταχθεί σε αυτή την κίνηση και τόνισε ότι η επίλυση μέσω διαλόγου παραμένει μια βιώσιμη επιλογή.
Πηγή: Nordic Monitor
Militaire News
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια