Μεσολόγγι: Πόλος έλξης αρχαιοκάπηλων-Πεδίο δράσης αρχαιοκάπηλων και χρυσοθήρων
Νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας αποκάλυψε επιχείρηση της Αστυνομίας στο Μεσολόγγι, περιοχή που παρότι βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας της Ασφάλειας φαίνεται ότι εξακολουθεί να αποτελεί «πεδίο δράσης» αρχαιοκαπήλων και χρυσοθήρων.
Οι αστυνομικοί έχουν εστιάσει το ερευνητικό τους ενδιαφέρον στο Μεσολόγγι μετά τη δολοφονία του 31χρονου Μπάμπη τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς τότε εξετάστηκε τυχόν συσχέτιση του δράστη ή των δραστών με κυκλώματα που λυμαίνονται περιοχές με αρχαία αντικείμενα.
Οι Αρχές ουδέποτε βρήκαν περισσότερα στοιχεία για να «δέσουν» το παραπάνω ενδεχόμενο, εντούτοις η ένταση του αστυνομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή -ανεξαρτήτως της υπόθεσης της δολοφονίας του Μπάμπη- είχε ως αποτέλεσμα για δεύτερη φορά φέτος να συλληφθούν αρχαιοκάπηλοι με έδρα το Μεσολόγγι.
Η νέα επιχείρηση του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής έγινε την περασμένη Πέμπτη, όταν συνελήφθησαν τρεις Έλληνες (ηλικίας 53,54 και 55 ετών), οι οποίοι πουλούσαν εφτά βυζαντινές εικόνες έναντι 150.000 ευρώ. Αστυνομικός υποδύθηκε τον πλούσιο συλλέκτη, τους προσέγγισε, διαπραγματεύτηκε την αγορά τους και εν τέλει συναντήθηκε μαζί τους στον Πεντάλοφο Μεσολογγίου. Οι αρχαιοκάπηλοι περικυκλώθηκαν από άντρες της Ασφάλειας και δεν έφεραν αντίσταση κατά τη σύλληψή τους.
Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι ήταν «ψαχτήρια», δηλαδή χρυσοθήρες. Δεν είναι τυχαίο, όπως λένε, που στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο ραβδοσκοπικά όργανα. Πληροφορίες του ieidiseis από το Μεσολόγγι αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί από κατοίκους «κινητικότητα» σε περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον γύρω από ξωκλήσι στη Σταμνά (Αιτωλοακαρνανίας). Συγκεκριμένα είχαν γίνει αντιληπτά -σε προχωρημένες ώρες της νύχτας- αυτοκίνητα που δεν ανήκαν σε κατοίκους του τόπου και κινούνταν ύποπτα. Άγνωστο παραμένει εάν οι «διελεύσεις» αυτές συνδέονται με τους τρεις συλληφθέντες της περασμένης Πέμπτης.
Το νούμερο ένα ζητούμενο για τις Αρχές είναι πώς βρέθηκαν οι βυζαντινές εικόνες στην κατοχή των αρχαιοκάπηλων. Κατά τις έρευνες της Αστυνομίας στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν δύο δίκαννα όπλα, ένα μονόκαννο, δύο καραμπίνες, πιστόλι, 75 σφαίρες και 760 φαρμακευτικά δισκία. Όσον αφορά στις εικόνες που είχαν στην κατοχή τους ήταν οι παρακάτω:
εικόνα της Αγίας Τριάδος, πιθανόν τέλη 19ου αιώνα (διαστάσεων 30 χ 22 cm),
εικόνα της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας, τέλη 17ου – 18ου αιώνα (διαστάσεων 27 χ 21 cm),
εικόνα του Προφήτη Ηλία και του Προφήτη Ελησέου, με αναγραφή στην πίσω όψη «Κατίνα Α. Ραλλίδου – 1857» (διαστάσεων 30 χ 23 cm),
εικόνα της Σταύρωσης, δυτικοευρωπαϊκής τεχνοτροπίας, 19ου αιώνα, με νεότερο πλαίσιο (διαστάσεων 30 χ 26 cm),
εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, 19ου αιώνα (διαστάσεων 31 χ 20,5 cm),
εικόνα του φτερωτού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, πρώτου μισού του 20ου αιώνα (διαστάσεων 22,5 χ 16,5 cm) και
εικόνα της Αγίας Αικατερίνης, με αναγραφή στην πίσω όψη «Αικατερίνη Αρ. Ραλλίδου – 1928 Σεπτέμβριον» (διαστάσεων 22 χ 17,4 cm).
Οι αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο, με ειδικότητα στα βυζαντινά, η οποία γνωμάτευσε ότι οι πρώτες πέντε εικόνες εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων, ενώ οι άλλες δύο θα διερευνηθούν περαιτέρω και ακολούθως παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στα γραφεία Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας.
Όπως λένε πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., οι νέες συλλήψεις στο Μεσολόγγι δεν σχετίζονται με την υπόθεση του Μπάμπη Κουτσίκου. Ωστόσο, όπως εξηγούν, τα δεδομένα διαβιβάστηκαν στους αξιωματικούς που έχουν την κεντρική «εικόνα» της έρευνας που γίνεται από τον περασμένο Ιανουάριο για τα κυκλώματα που λυμαίνονται περιοχές με αρχαία στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι το Μεσολόγγι «διαχρονικά» είναι τόπος δράσης χρυσοθήρων και αρχαιοκάπηλων. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει καταγγελίες για «παρέες ντόπιων και μη» που έχουν στην κατοχή τους αυτοσχέδια μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλου και «σαρώνουν» ξωκλήσια και άλλα σημεία αναζητώντας «θησαυρούς». Οι σκαμμένες εκτάσεις μαρτυρούν την παρουσία τους. Μάλιστα για να μη γίνουν αντιληπτοί πηγαίνουν για «έρευνες» κατά τις βραδινές ώρες, έχοντας πάνω τους προβολείς και φακούς αλλά και τη βεβαιότητα ότι δεν θα τους δει κάποιος στην «ερημιά» και το σκοτάδι.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο οι αστυνομικοί είχαν περάσει χειροπέδες σε επιχειρηματία του Μεσολογγίου για αρχαιοκαπηλία. Ο 36χρονος κατηγορήθηκε για κατοχή δεξιού τμήματος μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης, μαρμάρινης κεφαλής παιδιού, μαρμάρινου τμήματος επιστυλίου αναθηματικού ναΐσκου. Μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης ύψους 2.000 ευρώ. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι είχε ενημερώσει την εφορεία αρχαιοτήτων ότι είχε στην κατοχή του τα αρχαία αντικείμενα
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια