Συνάντηση Σολτς -Ερντογάν στις 19/10 στην Άγκυρα.:Οι Τούρκοι να συμμορφωθούν γραπτώς ότι τα Eurofighter δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο



Η Γερμανία θα συνεχίσει να περιορίζει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι προχωρά σε ορισμένα μακροχρόνια τουρκικά αιτήματα, ανέφεραν στο Middle East Eye πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο είπαν στους Τούρκους ομολόγους τους νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα εξακολουθούσαν να εγκρίνουν τις πωλήσεις ναυτικών όπλων, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει τις ιδιωτικές συζητήσεις. "Το Βερολίνο κατέστησε ξεκάθαρα στην Άγκυρα ότι ήταν έτοιμη να ικανοποιήσει τις τουρκικές ανάγκες στο ναυτικό. Αλλά πέρα από αυτό, οποιαδήποτε απτή προσδοκία σε άλλους τομείς, όπως ο εξοπλισμός αεροσκαφών, δεν θα ήταν ρεαλιστική", είπε η πηγή στο MEE. 

Η Τουρκία βρισκόταν εδώ και καιρό στη λίστα παρακολούθησης της Γερμανίας λόγω της χρήσης γερμανικών όπλων, όπως τανκ Leopard, σε επιχειρήσεις εσωτερικής ασφάλειας και σε χερσαίους πολέμους στη Συρία. "Οι Γερμανοί είπαν ξεκάθαρα ότι πέρα από τις ναυτικές ανάγκες, τα χέρια του Βερολίνου ήταν δεμένα λόγω της εσωτερικής αντίθεσης σε οποιεσδήποτε πωλήσεις όπλων στην Τουρκία", πρόσθεσε η πηγή. 

Η Γερμανία ξεκίνησε επίσημα  τεχνικές συνομιλίες με την Άγκυρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την πιθανή πώληση έως και 40 πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η πηγή είπε ότι η κίνηση ήταν απλώς ένας γραφειοκρατικός ελιγμός για να καθυστερήσει η πώληση όσο το δυνατόν περισσότερο.

"Είναι σαν να παραπέμπετε θέματα στις υποεπιτροπές που γνωρίζετε ότι δεν θα σημειώσουν πρόοδο", πρόσθεσε μια δεύτερη πηγή.

Τα μαχητικά παράγονται από μια ομάδα χωρών: Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι υποστηρίζουν την πώληση εκτός από τη Γερμανία.

Η πρόοδος στη συμφωνία ήταν αργή λόγω της αντίθεσης ορισμένων κομμάτων του συνασπισμού της γερμανικής κυβέρνησης, όπως το κόμμα των Πρασίνων.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι η Γερμανία θα σημειώσει πρόοδο στο αίτημα του Eurofighter μόνο εάν η Τουρκία παράσχει γραπτές εγγυήσεις ότι το αεροσκάφος δεν θα χρησιμοποιηθεί για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, μια προϋπόθεση που η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτη.

"Οι Γερμανοί είπαν επίσης ότι δεν θα προωθήσουν τα τουρκικά αιτήματα για χερσαία όπλα, όπως κινητήρες και άλλα εξαρτήματα που απαιτούνται για το τουρκικό εθνικό σχέδιο αρμάτων μάχης και άλλα, εκτός εάν η Άγκυρα παράσχει ξανά εγγυήσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σε επιθετικούς στρατιωτικούς δράσεις στο εξωτερικό", πρόσθεσε η πρώτη πηγή.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν στο MEE την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία αποφάσισε να επανεξετάσει το αίτημα της Άγκυρας για αγορά Eurofighter "με νέο μυαλό" μετά τις περιφερειακές εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των συνόδων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.

Ο Σολτς έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Άγκυρα στις 19 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Αρκετές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος 


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.