Άλλο ένα παρο ολίγον ατύχημα στις σιδηροδρομικές γραμμές στις 9 Οκτωβρίου.Απεφεύχθη χάρις στην παρατηρητικότητα του μηχανοδηγού



Ένα σοβαρό περιστατικό αποτράπηκε χάρη στην τηλεδιοίκηση, όταν συρμός του Προαστιακού κινδύνευσε να μπει σε γραμμή του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας στις 9 Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε έγγραφο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ). Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε επίσημα από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, την Πέμπτη το πρωί.

Ο κ. Τερεζάκης, μιλώντας στον Real FM, ανέφερε ότι η λανθασμένη εντολή δόθηκε από τον σταθμάρχη, ο οποίος έχει ήδη απομακρυνθεί για επανεκπαίδευση. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι τη στιγμή εκείνη αναμενόταν να εισέλθει ο συρμός του Μετρό, όμως λόγω καθυστέρησης, προηγήθηκε ο Προαστιακός χωρίς να γίνει η απαραίτητη τροποποίηση της διαδρομής από τον τηλεδιοικητή. Το λάθος εντοπίστηκε 500 μέτρα πριν την είσοδο στη σήραγγα.

Όσον αφορά στον μηχανοδηγό, ο κ. Τερεζάκης σημείωσε ότι αυτός παραβίασε δύο φωτοσήματα που τον προειδοποιούσαν ότι κατευθύνεται προς γραμμή του Μετρό, χωρίς να σταματήσει, και βρίσκεται υπό διερεύνηση για την πράξη του. Παράλληλα, διευκρίνισε πως το λάθος ανήκει πρωτίστως στον σταθμάρχη, ο οποίος έκανε λανθασμένη χάραξη, κατευθύνοντας τον συρμό προς τη γραμμή του Μετρό αντί για εκείνη του Προαστιακού. Με βάση τα αποτελέσματα της επανεκπαίδευσης, θα κριθεί αν ο σταθμάρχης θα παραμείνει στη θέση του.

Όταν ερωτήθηκε για το αν η τηλεδιοίκηση εντόπισε το σφάλμα του σταθμάρχη, ο κ. Τερεζάκης απάντησε ότι η τηλεδιοίκηση λειτουργούσε κανονικά, εμφανίζοντας τα σωστά σήματα. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έγινε αμέσως αντιληπτό, καθώς ο σταθμάρχης δεν είχε σχεδιάσει διαδρομή αντίθετης πορείας, αλλά απλώς έστειλε τον συρμό στη λάθος γραμμή.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, ο μηχανοδηγός του Προαστιακού κατάλαβε ότι τα κλειδιά της διαδρομής ήταν λανθασμένα και τον κατεύθυναν προς το υπόγειο δίκτυο του Μετρό, στο οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος συρμών του Προαστιακού. Όπως αναφέρεται από την «Εφημερίδα των Συντακτών», που αποκάλυψε το περιστατικό, ο μηχανοδηγός επιχείρησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών μέσω ασυρμάτου, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Στη συνέχεια, αποφάσισε να προχωρήσει με χαμηλή ταχύτητα στη λανθασμένη γραμμή, με αποτέλεσμα όταν το τρένο πέρασε από έναν αισθητήρα ασφαλείας, να ενεργοποιηθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) και να αποτραπεί το ατύχημα.

Το περιστατικό υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη για αυστηρή παρακολούθηση και σωστή λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας στον σιδηροδρομικό τομέα, με τη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού να είναι κρίσιμη για την αποφυγή παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.