Στα χαρακώματα Δήμοι και κατασκευαστές για τον Ν.Ο.Κ και τα μπόνους





Πώς πάγωσε η κατεδάφιση ιστορικού ακίνητου στην Κηφισιά


Νέα μάχη εναντίον ακόμα ενός μεγαθηρίου δίνουν οι κάτοικοι της Κηφισιάς, οι οποίοι αυτή τη φορά όχι μόνο προστατεύουν την περιοχή από την τσιμεντοποίηση που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του αυξημένου συντελεστή δόμησης που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), αλλά και προσπαθούν να προστατέψουν ένα κτίριο-κόσμημα.

Πιο συγκεκριμένα, Σύλλογοι της Κηφισιάς προσέφυγαν στο ΣτΕ προκείμενου να ακυρώσουν τόσο την άδεια κατεδάφισης όσο και ανέγερσης οικοδομής σε έκταση που βρίσκεται κατοικία ηλικίας άνω των 70 ετών.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής πρόκειται για ένα ακίνητο, το οποίο βρίσκεται σε ένα από τους πλέον χαρακτηριστικούς δρόμους της Κηφισιάς και σε οικιστικό περιβάλλον αυθεντικό, με αξιόλογα κτίρια, μάνδρες, ωραία διαμόρφωση κήπων και σε απόλυτη ένταξη μέσα στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης.

Το εν λόγω κτίριο διαθέτει γνωρίσματα μοντερνισμού του Μεσοπολέμου και επιμέρους art deco στοιχεία, ενώ γειτνιάζει με τρία κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια, αποτελώντας μέρος ενός αρμονικού συνόλου, τόσο ως προς τον όγκο, όσο και ως προς το ύψος του και συνάδει με τη συνολική φυσιογνωμία του παραδοσιακού Τμήματος της Κηφισιάς.

Οι κάτοικοι που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ τονίζουν ότι το νέο κτίριο που θα ανεγερθεί στη θέση του σημαντικού για την περιοχή ακινήτου, κάνει χρήση του ΝΟΚ. Ως αποτέλεσμα αυτό υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα πολεοδομικά μεγέθη από το Π.Δ. της 28ης Σεπτεμβρίου 1987 που ορίζονται για το παραδοσιακό υμήμα της Κηφισιάς με την υπέρβαση του συντελεστή δόμησης να ξεπερνά το 150%.

Εκτός, όμως, από το γεγονός ότι το νέο ακίνητο θα είναι ένα ακόμα μεγαθήριο που θα κάνει χρήση του ΝΟΚ, ενάντια στον οποίο δίνεται η σημαντικότερη μάχη στο ΣτΕ από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, η κατεδάφιση της παλαιάς κατοικίας θα έχει και έναν άλλον αντίκτυπο για την Κηφισιά. Δηλαδή, θα χαθεί ακόμα δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του μεσοπολέμου στην Κηφισιά.

Τίθενται, δε, και σοβαρά θέματα ένταξης της νέας οικοδομής στην υπάρχουσα περιβαλλοντική περιοχή, αλλά και στη συνολική φυσιογνωμία του παραδοσιακού Τμήματος της Κηφισιάς.

Οι μάχες στην Κηφισιά κατά των μεγαθηρίων

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Κηφισιά οι κάτοικοι προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά της κατεδάφισης και ανέγερσης κτιρίων που κάνουν χρήση του ΝΟΚ, καθώς κρίνουν πως αλλάζει η φυσιογνωμία της πόλης, ενώ και άλλοι Δήμοι έχουν κρούσει ουκ ολίγες φορές τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο περιβάλλοντος κάνοντας λόγο για "πολεοδομικό φάουλ".

Την άποψη αυτή συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό και ο Δήμαρχος Κηφισιάς, ο οποίος πρόσφατα προχώρησε σε ακύρωση τριών οικοδομικών αδειών μέσω του εντέλλεσθαι, επιβάλλοντας στην πολεοδομία να παγώσει την ανέγερση τριών νέων κατοικιών.

Πρόκειται για ένα θέμα, καθώς η αίτηση ακυρώσεως αφορά την οικοδομική άδεια ανέγερσης τριών κατοικιών, ύψους 12,90 μέτρων η κάθε μία, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας πολυεθνικής εταιρείας απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Κηφισιά.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος επέβαλε στην ΥΔΟΜ την άμεση διακοπή των οικοδομικών εργασιών μέχρι την έκδοση απόφαση επί της αναστολής ,ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι αδιανόητη η δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων στην περιοχή που προστατεύεται από ειδικά Προεδρικά Διατάγματα.

Συνεχίζοντας τον αγώνα του ο κ. Ξυπολητάς μέσω ανακοίνωσής του έκανε λόγο για τρομερή περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς τα θύματα της άκρατης δόμησης, εκτός από την αισθητική και την ισονομία όσων έχουν χτίσει με το παλαιό καθεστώς είναι και η σημαντική απώλεια δένδρων.

Η καταστροφή αυτή δεν έχει προηγούμενο, καθώς ο Δήμος Κηφισιάς, ένας από τους πιο "πράσινους" Δήμους, εκτιμάται πως έχει χάσει συνολικά 1043 δέντρα εντός μόνο της τελευταίας τριετίας ώστε να ανεγερθούν τα μεγαθήρια που κάνουν τη χρήση του ΝΟΚ και όπως γράφτηκε πιο πάνω, μπορεί να ξεπεράσουν σε ύψος ακόμα και τα 12 μέτρα. Αναλυτικότερα ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί τρεις φορές στα δέντρα που υπάρχουν στο ιστορικό Άλσος της Κηφισιάς, ενώ αναλυτικότερα στο βωμό του ΝΟΚ έχουν θυσιαστεί 344 δέντρα το 2022, 534 το 2023 και 189 τη φετινή χρονιά.




Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.