Η Ελλάδα όχι χώρα , χώρος ,,,Οι ξένοι συνταξιούχοι επενδύουν σε ΑΚΙΝΗΤΑ σε θάλασσα και ήλιο




Πολυεκατομμυριούχοι από τρίτες χώρες, όπως επίσης και εύποροι συνταξιούχοι από την Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, αναμένεται να αποτελέσουν το νέο "κοινό" της ελληνικής αγοράς κατοικίας, συνεισφέροντας στην διατήρηση της υψηλής ροής κεφαλαίων από το εξωτερικό. Ωστόσο, είναι προφανές ότι προς το παρόν, οι ευεργετικές φορολογικές διατάξεις που έχουν θεσπιστεί στην Ελλάδα ήδη από την περίοδο 2019-2020, εξακολουθούν να μην είναι γνωστές στο ευρύ κοινό και να επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό. Πρόκειται για το πρόγραμμα non-dom, που επιχειρεί να προσελκύσει ξένους πολίτες, προκειμένου να μεταφέρουν στην Ελλάδα την φορολογική τους έδρα, με ταυτόχρονη υλοποίηση κάποιας επένδυσης, αλλά και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, που αφορά συγκεκριμένα συνταξιούχους από χώρες, που έχουν συνάψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Ελλάδα.

Οι πολίτες non-dom, όσοι δηλαδή δεν μένουν μόνιμα στην χώρα μας, μπορούν ως φυσικά πρόσωπα, να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, υπό τον όρο της υλοποίησης κάποιας μορφής επένδυσης στην χώρα (π.χ. ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, εταιρικά μερίδια), με το ελάχιστο όριο αυτής να τίθεται στις 500.000 ευρώ. Ο όρος αυτός θα πρέπει να εκπληρωθεί εντός τριών ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα. Όσοι επιλέγουν την Ελλάδα για την νέα τους φορολογική κατοικία, φορολογούνται για συνολική περίοδο 15 ετών, με ετήσιο ανώτατο φόρο 100.000 ευρώ, για το σύνολο των εισοδημάτων που αποκτούν στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως αξίας. Γι’ αυτό, η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνεται ελκυστική κυρίως από πολυεκατομμυριούχους του εξωτερικού.

"Το non-dom είναι ένα από τα προγράμματα, που δεν είναι ακόμα πολύ γνωστό μεταξύ των ξένων επενδυτών και είναι κάτι που προσπαθούμε εμείς να επικοινωνήσουμε στους πελάτες μας", αναφέρει η κα. Ρούλα Ρουβά, επικεφαλής του γραφείου Roula Rouva Real Estate, που συνεργάζεται αποκλειστικά με την Forbes Global Properties για την ελληνική αγορά. Η Forbes Global Properties είναι ένα διεθνές δίκτυο 26 επιλεγμένων μεσιτικών γραφείων ακινήτων, που συνδέει αγοραστές και πωλητές με τα πιο εξαιρετικά ακίνητα στον κόσμο, καλύπτοντας πάνω από 525 τοποθεσίες. Η κα. Ρουβά είναι μέλος της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών NAR, του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Επαγγελματιών Ακινήτων CEPI, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ακινήτων FIABCI και έχει προεδρεύσει της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ).

Όπως εξηγεί η κα. Ρουβά, το προφίλ των επενδυτών μέσω του non-dom είναι καταρχάς άνθρωποι διαφορετικών κατηγοριών ή και προέλευσης. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε εμπόλεμες χώρες, ή σε χώρες με έντονη πολιτική αβεβαιότητα κι ως εκ τούτου, επιθυμούν να μεταφέρουν την περιουσία τους σε μια πιο σταθερή και ασφαλή χώρα, όπως η Ελλάδα, αξιοποιώντας και την δυνατότητα να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της χώρας. Τέτοιες περιπτώσεις είναι π.χ. άνθρωποι από το Ισραήλ, ή την Ουκρανία. "Επίσης, βλέπουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον κι από ανθρώπους που προέρχονται από χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Μεγ. Βρετανία. Ειδικά, σε ό,τι αφορά την τελευταία, η αλλαγή της σχετικής φορολογίας και η επιβολή φόρου υπεραξίας (Capital Gains Tax) στην πραγματοποίηση κερδών από επενδύσεις, έχει στρέψει πολλούς στην αναζήτηση άλλων προορισμών για τα κεφάλαιά τους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα", τονίζει η κα. Ρουβά. Οι περιοχές στις οποίες αναζητούν ακίνητα οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας είναι η Αθηναϊκή Ριβιέρα, το κέντρο της Αθήνας, δημοφιλή νησιά, όπως Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα , Κρήτη και Παξοί, αλλά διαπιστώνουμε κι έντονο ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές, που έχουν τον χαρακτήρα του ανερχόμενου επενδυτικού προορισμού, όπως το Μεγανήσι.

"Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε και να επικοινωνήσουμε την πληροφορία στους επενδυτές, σαν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της επένδυσης στην ελληνική αγορά ακινήτων. Το ίδιο κάνουμε και το αντίστοιχο πρόγραμμα για τους συνταξιούχους. Ωστόσο, είναι προφανές ότι θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος, παρότι τα οφέλη είναι δεδομένα και ήδη βλέπουμε ότι διευκολύνει την λήψη των σχετικών αποφάσεων, εδραιώνοντας έτσι την θέση της Ελλάδας, ως έναν επενδυτικά ισχυρό προορισμό", αναφέρει η κα. Ρουβά.

Η ρύθμιση για τους συνταξιούχους προβλέπει ότι όποιος πολίτης ξένης χώρας επιλέξει να μεταφέρει στην Ελλάδα την φορολογική του έδρα, θα πληρώνει φόρο εισοδήματος με πολύ χαμηλό συντελεστή 7% του ύψους της σύνταξης. Ο συντελεστής αυτός θα ισχύσει για 10 χρόνια. Εκτός από την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας όπου εκδίδεται και καταβάλλεται η σύνταξη, προϋπόθεση είναι ο συνταξιούχος να διαμένει στην Ελλάδα για τουλάχιστον 183 ημέρες τον χρόνο. Επίσης, πρέπει να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, τα προηγούμενα πέντε από τα έξι τελευταία χρόνια, πριν την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Roula Rouva-Forbes Global Properties, Βρετανοί συνταξιούχοι επιλέγουν την Κέρκυρα ως μια από τις περιοχές, για να συνταξιοδοτηθούν. 



Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.