Με αχρησιμοποίητα κονδύλια ΠΑΑ, έκτακτη βοήθεια ως 42.000 ευρώ
Εγκρίθηκε από την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η δυνατότητα τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιήσουν κονδύλια του ΠΑΑ της περασμένης περιόδου 2014-2020, ώστε να προχωρήσουν σε έκτακτες ενισχύσεις ύψους έως 42.000 ευρώ ανά δικαιούχο που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση «Χάρη στην πρόταση, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τα μη δεσμευμένα κονδύλια του ΠΑΑ που απομένουν από την προγραμματική περίοδο 2014-2020 για την ταχεία παροχή έκτακτης βοήθειας σε αγρότες, δασοκόμους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα που έχουν συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2024».
Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία των διαχειριστικών αρχών, είχε απορροφήσει έως και το πρώτο εξάμηνο του 2024 το 94,17% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, δηλαδή υπάρχουν διαθέσιμα περί τα 275 εκατ. ευρώ ενωσιακής συμμετοχής. Ωστόσο οι νομικές δεσμεύσεις φτάνουν το 118% των κονδυλίων (λόγω των υπερδεσμεύσεων) και ως εκ τούτου, ουσιαστικά, πρέπει να υπάρξει πρώτα ένα ξεσκαρτάρισμα στα επενδυτικά προγράμματα που δεν προχωράνε, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία.
Αναλυτικότερα η ενημέρωση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναφέρει:
Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας ενέκριναν την παροχή περαιτέρω βοήθειας στις χώρες της ΕΕ που επλήγησαν από πρόσφατες πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ΕΓΤΑΑ).
Χάρη στην πρόταση, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τα μη δεσμευμένα κονδύλια του ΕΓΤΑΑ που απομένουν από την προγραμματική περίοδο 2014-2020 για την ταχεία παροχή έκτακτης βοήθειας σε αγρότες, δασοκόμους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα που έχουν συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Η βοήθεια μπορεί να χρηματοδοτηθεί 100% μέσω αχρησιμοποίητων κονδυλίων της ΕΕ από το ΕΓΤΑΑ 2014-2020 και θα έχει τη μορφή κατ' αποκοπή ποσών μέγιστου ύψους 42.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Η πρόταση δεν τροποποιεί τις υφιστάμενες δημοσιονομικές δεσμεύσεις, δηλαδή είναι ουδέτερη από τον προϋπολογισμό.
Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να εισαγάγουν και να ενισχύσουν μέτρα για την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού των επηρεαζόμενων αγροκτημάτων και δασών.
Η πρόταση μειώνει επίσης τον διοικητικό φόρτο τόσο για τους αποδέκτες της βοήθειας του ΕΓΤΑΑ όσο και για τις εθνικές διοικήσεις.
Μόλις εγκριθεί ο κανονισμός, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πόση χρηματοδότηση θα επανακινητοποιήσουν για την αντιμετώπιση πρόσφατων καταστροφών, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Στη συνέχεια θα τους ζητηθεί να υποβάλουν στην Επιτροπή τροποποιήσεις του προγράμματος για επανεξέταση και έγκριση.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια