Οι προσφυγές επαγγελματιών για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης απορρίθφηκαν, τι θα κάνουν οι επαγγελματίες από εδω και στο εξης
Να πληρώσουν κανονικά το φόρο που προσδιορίστηκε με βάση το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα καλούνται οι επαγγελματίες που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ). Και αυτό καθώς οι προσφυγές τους έχουν απορριφθεί στο σύνολο τους, και ο μόνος δρόμος πλέον για αυτούς είναι τα διοικητικά δικαστήρια.
Όλοι όσοι προσέφυγαν στη ΔΕΔ επικαλούνται συνταγματικούς λόγους και ζητούν την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων και τη φορολόγησή τους με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, τα οποία είναι χαμηλότερα των τεκμαρτών.
Η ΔΕΔ όμως απέρριψε τις προσφυγές καθώς όπως τονίζει "οι ισχυρισμοί όσων προσέφυγαν βασίζονται σε συνταγματικούς κανόνες και υπενομοθετικής ισχύος διατάξεις, ο έλεγχος των οποίων ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία των Δικαστηρίων και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των οργάνων της Διοίκησης".
Σε μία από τις περιπτώσεις που εξέτασε η διεύθυνση επίλυσης διαφορών η Δικηγόρος, είχε δηλώσει μηδενικό εισόδημα, παρουσιάζοντας και υπόμνημα του δικηγορικού συλλόγου ότι δεν εργάστηκε το 2023. Με βάση τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, το ελάχιστο εισόδημά που υπολόγισε η εφορία από την επιχειρηματική δραστηριότητα της προσδιορίστηκε σε 14.534,52 ευρώ και της καταλογίστηκε φόρος εισοδήματος ύψους 3.008,07 ευρώ.
Τι υποστηρίζουν οι επαγγελματίες
Στις προσφυγές τους οι επαγγελματίες ζητούν ακύρωση ή τροποποίηση του εκκαθαριστικού προβάλλοντας μεταξύ άλλων τους εξής ισχυρισμούς:
1. Αντίθεση του τεκμηρίου που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 28Α επ. του ν.4172/2013 στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.
2. Το τεκμήριο του ελαχίστου ετήσιου εισοδήματος κατ’ άρθρο 28 Α του ν.4172/2013 δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.
3. Αμφισβήτηση του τεκμαρτού ετήσιου ελάχιστου εισοδήματος του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013.
Η απάντηση της ΔΕΔ
Από την πλευρά της η ΔΕΔ απορρίπτει τις προσφυγές καθώς:
- Οι προσφεύγοντες που αμφισβητούν τον τεκμαρτό τρόπου φορολόγησης όφειλαν να συμπληρώσουν τον κωδικό 443 -444 του εντύπου Ε1, δηλαδή να υποβάλλουν αίτημα για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου από την ΑΑΔΕ, αλλά δεν το έπραξαν. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα - εάν δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι (στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, εγκυμοσύνη κλπ) - έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου για να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημά τους είναι μικρότερο από το τεκμαρτό. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 443-444 του Ε1 ενώ από ελεγκτικό κόσκινο θα περάσουν όλα τα εισοδήματα και οι δαπάνες, ακόμη και τα έξοδα διακοπών και οι λογαριασμοί για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και νερό, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες, τα κρυπτονομίσματα, άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις και ακίνητα των ιδίων και των προσώπων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος (συζύγων, παιδιών).
- Η Δημόσια Διοίκηση δεσμεύεται από την αρχή της νομιμότητας, όπως αυτή καθιερώνεται με τις διατάξεις των άρθρων 26 παρ. 2, 43, 50, 82, 83 και 95 παρ.1 του Συντάγματος (ΣτΕ 8721/1992, 2987/1994), και η οποία συνεπάγεται ότι η Διοίκηση οφείλει ή μπορεί να προβαίνει μόνο σε ενέργειες που προβλέπονται και επιβάλλονται ή επιτρέπονται από τους κανόνες που θεσπίζουν το Σύνταγμα, οι νομοθετικές πράξεις, οι διοικητικές κανονιστικές πράξεις, που έχουν εκδοθεί βάσει νομοθετικής εξουσιοδότησης, καθώς και από κάθε κανόνα ανώτερης ή ισοδύναμης προς αυτούς τυπικής ισχύος.
- Σε κάθε περίπτωση, οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων βασίζονται σε συνταγματικούς κανόνες και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις, ο έλεγχος των οποίων ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία των Δικαστηρίων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 87, παρ. 2 και 93, παρ. 4 του Συντάγματος και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των οργάνων της Διοίκησης, τα οποία οφείλουν να εφαρμόζουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
- Νομίμως, σύμφωνα με τις διατάξεις, εκδόθηκε η προσβαλλόμενη Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023.
Μετά την έκδοση των απορριπτικών αποφάσεων από την ΔΕΔ, οι επαγγελματίες, έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για τη προσφυγή που έχει υποβάλει η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια