Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην περιοχή της Λίμνης Τριχωνίδας, τι λένε οι σεισμολόγοι



Αναστάτωση προκάλεσε το περασμένο Σάββατο (21/12) στους κατοίκους του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας ο σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε το απόγευμα στις 18:29 

Η δόνηση είχε επίκεντρο 5χλμ. Δυτικά-βορειοδυτικά του Θέρμου, πολύ κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα.

Μιλώντας στο agriniopress.gr, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Συνήθως τέτοιοι σεισμοί στην περιοχή της Τριχωνίδας έχουν και συνέχεια. Σχεδόν πάντα υπάρχουν αρκετοί μικροί μετασεισμοί. Δεν προκύπτει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας αλλά χρειάζεται επιτήρηση».

Τελικά, δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος μέχρι να επιβεβαιωθεί ο κ. Λέκκας, καθώς μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η μετασεισμική ακολουθία δεν έχει σταματήσει.

Αντιθέτως, τις τελευταίες ώρες καταγράφονται δεκάδες μικροί μετασεισμοί, με επίκεντρο πάντα μέσα και γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα, όπως θα δείτε στους παρακάτω χάρτες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου:

Βέβαια, το μέγεθος των σεισμών μόνο ανησυχητικό δεν είναι καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία δύσκολα ξεπερνούν τα 2 με 2,5 Ρίχτερ.

Η πιο πρόσφατη δόνηση καταγράφηκε σήμερα το πρωί στις 8:28. Ήταν μεγέθους 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε επίκεντρο στη λίμνη Τριχωνίδα, 5 χλ. Δυτικά-νοτιοδυτικά του Θέρμου. Και αυτή η δόνηση ήταν επιφανειακή, καθώς το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 8,7 χλμ.

«Η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της»

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της, αφού και τον Απρίλιο του 2007 είχαμε μία ακολουθία από σεισμούς, με το ίδιο περίπου μέγεθος με τη σημερινή (σ.σ προχθεσινή πλέον) δόνηση, που διήρκεσε για δύο με τρεις μήνες».




Όπως πρόσθεσε, «ο σεισμός προκλήθηκε από ένα ρήγμα, που είναι βόρειο, βορειοδυτικό, στην ανατολική άκρη της λίμνης».

«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα, τα οποία είναι σημαντικά και δεν ξέρουμε αν θα ενεργοποιηθούν, αν και το συγκεκριμένο ρήγμα δεν πρέπει να έχει αρκετό δυναμικό, με δεδομένο ότι το από 2007 έχουν περάσει λίγα χρόνια, όποτε εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη. Η πιο μεγάλη ανησυχία μας είναι αν ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο» κατέληξε ο κ. Σώκος.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.