Τουρκία, Ιράν και Ρωσία διαφωνούν για την πορεία της Συρίας



Διεθνείς αντιδράσουν προκαλούν οι σαρωτικές εξελίξεις στη Συρία, μια διαιρεμένη χώρα στην οποία διαφορετικές φατρίες είχαν την εξουσία σε διαφορετικές περιοχές, μέχρι πριν από δύο εβδομάδες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε μετά από νέα συνάντηση των ηγετών των αραβικών κρατών στη Ντόχα πως «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί αυτή τη στιγμή ότι γνωρίζει ποιος έχει στρατιωτική υπεροχή» τονίζοντας την ανάγκη για διάλογο με όλες τις πλευρές.

Γαλλία και Γερμανία χαιρέτησαν τη φυγή του Σύρου προέδρου ζητώντας ειρηνική πολιτική μετάβαση «Το τέλος του Άσαντ αντιπροσωπεύει για εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία μια πρώτη, μεγάλη ανακούφιση» ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποιώντας να μην αφεθεί η χώρα στα χέρια «άλλων ριζοσπαστών». «Η χώρα δεν θα πρέπει τώρα να πέσει στα χέρια άλλων ριζοσπαστών, όποια μορφή και αν παίρνουν αυτοί. Καλούμε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους Σύρους» δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Το Παρίσι επιδοκίμασε «την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και κάλεσε τους Σύρους να επιδείξουν «ενότητα» και «να απορρίψουν κάθε μορφή εξτρεμισμού». Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του ζήτησε να υπάρξει «ειρηνική πολιτική μετάβαση» και να προστατευθούν όλοι οι πολίτες και οι μειονότητες της χώρας.

Όμως, περισσότερο σημασία έχει η στάση των τριών βασικών εξωτερικών παραγόντων της συριακής κρίσης, που χθες επέμειναν για έναν διάλογο μεταξύ του Άσαντ και των ομάδων της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι θα ήταν «απαράδεκτο» να χρησιμοποιηθούν τρομοκράτες για να αποκτήσουν τον έλεγχο της χώρας.

Στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν, που είχαν αναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία το 2017 μέσω της διαδικασίας της Αστάνα για να καταλήξουν σε αδιέξοδο, κάλεσαν τη συριακή αντιπολίτευση να εισακούσει την έκκληση να τερματιστούν οι μάχες και να διατηρηθεί η Συρία ενωμένη χώρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αναγνώρισε πως η νέα κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική, επειδή ο συριακός λαός θα είναι αυτός που θα καθορίσει το μέλλον του. «Το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε και (η εξουσία) στη χώρα άλλαξε χέρια», είπε από την πρωτεύουσα του Κατάρ. «Ασφαλώς, αυτό δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλα. Πάνε 13 χρόνια τώρα που η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα», πρόσθεσε.

Ο Φιντάν τόνισε ότι ο συριακός λαός δεν είναι σε θέση να ανοικοδομήσει μόνος του τη χώρα και ότι οι διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις πρέπει να δράσουν με σύνεση και να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» να επωφεληθούν από την κατάσταση.

Όταν ρωτήθηκε για το πού βρίσκεται ο Άσαντ, ο Φιντάν είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι έχει φύγει από τη χώρα του. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν είχε καμία επαφή με τον Άσαντ, μολονότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον είχε καλέσει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκιρ Πέντερσον, που βρίσκεται επίσης στην Ντόχα, είπε και αυτός ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το πού βρίσκεται ο Άσαντ. Ο Πέντερσον προέτρεψε όλες τις ένοπλες ομάδες στη Συρία «να τηρήσουν τον νόμο και την τάξη και να διαφυλάξουν τους δημόσιους θεσμούς».

Εν μέσω αναφορών ότι Ρώσοι διπλωμάτες εγκαταλείπουν τη Δαμασκό λόγω της αστραπιαίας προέλασης της αντιπολίτευσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία «προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει τους τρομοκράτες να επικρατήσουν, ακόμη και αν ισχυρίζονται ότι δεν είναι τρομοκράτες».

Πρότεινε επίσης ότι θα καταβληθούν νέες προσπάθειες για να πεισθεί ο Άσαντ να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία, μεταξύ άλλων και όσον αφορά την απαίτηση της Άγκυρας να μπορεί να παρέμβει για να εμποδίσει τις κουρδικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τη βόρεια Συρία για να εξαπολύουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.


Νωρίτερα φέτος, ο Άσαντ είχε αρνηθεί να μιλήσει με την Τουρκία όσο οι τουρκικές δυνάμεις παρέμεναν στη Συρία. Αυτή η άρνηση οδήγησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει το σιωπηρό πράσινο φως στη συμμαχία της HTS, που ηγείται των ενόπλων, τον περασμένο μήνα για να πραγματοποιήσει τις εντυπωσιακά επιτυχημένες επιθέσεις της στο Χαλέπι και πιο πρόσφατα στην πόλη Χομς.

Ο Guardian υποστηρίζει πως ο Σύρος ηγέτης δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία στο κουρδικό ζήτημα. Η Άγκυρα είναι πεπεισμένη ότι το συριακό YPG, που μάχεται υπό τη σημαία των Συριακών Δυνάμεων Άμυνας και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, είναι το ίδιο με την τουρκική κουρδική ομάδα, το PKK.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Τουρκία μπορεί να ελέγξει την ισλαμιστική HTS ή απλώς να διατάξει την ομάδα να σταματήσει. Ο Λαβρόφ επεσήμανε επανειλημμένα ότι η HTS περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από τις ΗΠΑ. Διερωτήθηκε αν η ομάδα έχει μετριάσει τις ρίζες της από την Αλ Κάιντα, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία της, λέγοντας ότι «η απόδειξη της πουτίγκας βρίσκεται στο φαγητό». Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, είπε ότι οι ομάδες της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούνται για γεωπολιτικούς σκοπούς και ότι η επίθεση «ήταν προσανατολισμένη να υπονομεύσει όλα όσα έχουμε κάνει».

Πρόσθεσε: «Αν η αντιπολίτευση είναι υπεύθυνη και αν νοιάζεται για τη χώρα της, δεν θα επέτρεπε να συνεχιστεί αυτή η διαμάχη». Εάν δημιουργηθεί πολιτικό κενό, είπε ότι φοβάται ότι οι Σύροι θα μπορούσαν να υποστούν μια επανάληψη του χάους, που παρατηρήθηκε στο Ιράκ το 2003 και στη Λιβύη το 2011.

Παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση των μαχών, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «βοηθά με τον συριακό στρατό με την αεροπορία της να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των τρομοκρατών». Η Ρωσία διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις της εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στο Χμεϊμίμ και ένα πολύτιμο ναυτικό λιμάνι στην Ταρτούς, δύο βάσεις που θα θέλει απεγνωσμένα να διατηρήσει.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, επίσης επιφυλακτικοί για την ταχύτητα με την οποία ισλαμιστικές ομάδες καταλαμβάνουν εδάφη, είχαν αρχικά δηλώσει ότι ανέμεναν ακόμη ότι ο Άσαντ θα παρέμενε μέρος της διαδικασίας. Ωστόσο, το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει επανειλημμένα δείξει ότι τα στρατιωτικά γεγονότα επί του πεδίου έχουν αφήσει τους διπλωμάτες σε σύγχυση και αγωνίζονται να παρακολουθήσουν τα γεγονότα.

Εκπρόσωποι της συριακής κοινωνίας των πολιτών, που ήταν παρόντες στην Ντόχα, απαίτησαν επίσης να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε μορφή μετάβασης εγκρίνουν οι ξένοι παράγοντες. Υποστήριξαν ότι όχι μόνο ο Άσαντ, αλλά ολόκληρος ο μηχανισμός πληροφοριών του, πρέπει να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από μια μεταβατική κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλες τις ομάδες στη Συρία, η οποία θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, αίτημα που ο Άσαντ έχει επανειλημμένα εμποδίσει.


 


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.