Πολιτικές πιέσεις στην ΕΕ για αναθεώρηση της στάσης σε εκπομπές CO2 και θερμικά μοντέλα
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιέζει για χαλάρωση των πολιτικών της ΕΕ αναφορικά με τα όρια μείωσης των εκπομπών CO2 στα αυτοκίνητα, που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2025.
Η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεκίνησε εκστρατεία για την αποδυνάμωση των βασικών πολιτικών της ΕΕ που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών CO2 από τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο των θέσεών του, που δημοσίευσε το Reuters.
Οι προτάσεις του ΕΛΚ έρχονται να προστεθούν στις πιέσεις από αυτοκινητοβιομηχανίες και εθνικές κυβερνήσεις για τη στήριξη του ευρωπαϊκού τομέα κατασκευής αυτοκινήτων, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Το έγγραφο του ΕΛΚ ζητά την αναθεώρηση της απαγόρευσης πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, που προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ το 2035, ώστε να επιτραπεί η πώληση αυτοκινήτων που λειτουργούν με βιοκαύσιμα και εναλλακτικές μορφές καυσίμων και μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία.
Παράλληλα, ζητά αλλαγές στη νομοθεσία για την ενίσχυση των υβριδικών οχημάτων plug-in, τα οποία συνδυάζουν ηλεκτρική μπαταρία και κινητήρα εσωτερικής καύσης. Επιπλέον, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει νωρίτερα την πολιτική του 2035, ξεκινώντας ήδη από το επόμενο έτος.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων βρίσκονται σε κρίση, με χιλιάδες θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν λόγω μειωμένης ζήτησης, έντονου ανταγωνισμού από την Κίνα και χαμηλών πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.
Το ΕΛΚ, το οποίο έχει σημαντική πολιτική επιρροή, περιλαμβάνει την πλειοψηφία των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και την πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Το προσχέδιο του ΕΛΚ ζητά επίσης να προστατευθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες από τα αυστηρότερα όρια εκπομπών CO2 που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2025.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Renault, Luca de Meo, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ACEA, τα όρια του 2025 θα μπορούσαν να επιφέρουν πρόστιμα ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν αλλού.
"Όσοι έθεσαν τους κανόνες δεν δημιούργησαν τις απαραίτητες συνθήκες στην αγορά, όπως δίκτυα φόρτισης, σταθερά συστήματα κινήτρων και σωστή τιμολόγηση της ενέργειας", δήλωσε ο de Meo.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια